Ungdomar från Ukraina underhöll i Röke kyrka

Skriv ut

RÖKE/TJERNOBYL. Tjernobyllägrets cirka 30 deltagare gästade under tisdagen Röke kyrka med en enastående konsert. Det var 24:e året som detta arrangemang ordnades med barn från Ukraina. Det var för en vecka sen dessa ungdomar inkvarterades i Broby och det var deras andra offentliga framträdande.

Den samlade kören med barn/ungdomar från Ukraina.

Barnen kommer oftast från familjer där verklig fattigdom råder ofta i samband med missbruk. Ansvariga för lägervistelsen åker varje år till Ukraina för att dela ut bland annat julmat till mest utsatt familjer. I Broby får barnen se svenska förhållande samt erhåller bland annat klädesplagg med sig hem.

Samlingen till gudstjänst i Röke kyrka inleddes med andakt av komminister Sara Ericsson samt klockringning. Unisont sjöngs O store Gud. I denna psalm instämde barnen från Ukraina fast på egen tungomål. Biträdande lägerchef Rolf Tillman informerade om lägret och de barn som fått en månads vistelse i Sverige med aktiviteter var dag. Dagen innan besöket i Röke hade barnen fått åka motorcykel med plats på bönpallen.

Denna unga jänta framträdde suveränt som solist.

Programmet i Röke fortsatte med många sång- och musiknummer. Ständiga ledaren under många år var förhindrad att delta i år. Avancerade pianospelaren Inna Yeremeichuk skötte både piano och ledarskapet suveränt. Trots enbart en veckas sång övning sjöngs alla sångerna utan anmärkning. Det blev handklappning och många andra rörelser under flera sånger. Ledarstaben sjöng sången ”att tjäna Gud” varefter en lägerdeltagare spela solo på saxofon.
Systrarna Inna och Tanya var bra solister samt hanterade var sitt instrument suveränt.
Systrarna Inna och Tanya Yeremeichuk spelade och sjöng en sång. Tanya visade sig vara en mästare att hantera fiol samt har en välljudande sångröst.

Några av de yngre lägerdeltagarna sjöng med glädje.

Flera musik- och sånggrupper framträdde med fiol, tvärflöjt, dragspel och orgel. I en paus meddelade Rolf Tillman att applåder var väldigt uppskattade av ungdomarna från Ukraina. Det är något de kommer att minnas länge. Efter varje applåd blev det unison bugning som tack för uppskattningen. Rolf Tillman presenterade också musikgruppen som även fungerade som orkester.
Vid slutet av konserten bad barnen gemensamt och unisont Fader Vår under en ledares instruktion. Församlingsprästen summerade och tackade både sångare, musiker och besökande för en fin kväll. Antalet besökare kunde varit fler men det var konkurrens med världsomspännande fotboll!

Även denne saxofonist hanterade sitt instrument mästerligt.

Efter slutsången: Natti, natti rusade lägerdeltagarna ner bland åhörarna och kramade alla med Natti natti.

Nästa framträdande med barnen från Ukraina bli i Farstorp torsdag den 19:e samt i Verum fredag den 27:e. Flera andra kyrkor får också besök av ensemblen.