En oas för folk i farten finns i Vittsjö

Skriv ut

VITTSJÖ. Många vet ju att vår natur har en särdeles plats i våra hjärtan, den ger oss stressade människor en plats att varva ner på och som hjälper oss att återfå balans i våra sinne. Man behöver inte åka så långt bort för att få njuta av andras trädgårdar. Just nu i helgen så var det öppen trädgård uppe på lekstigen i Vittsjö hos familjen Britt och Christer Forsberg. För andra året i rad har de öppet för allmänheten, himla bra idé tycker jag.

De byggde hus och flyttade in -74 då var det endast gräsmatta som gällde och smala kantrabatter längs invid husgrunden. Men vi sekelskiftet så började Britt gräva lite i trädgården och de första gröna buskarna och blommor inköptes. Planteringen genom åren gjordes utan någon uppritad skiss, allt på fri hand. O nu har det blivit både grusgångar som ger ett hjärtligt varmt välkomnande och lugn oas att promenera i.

Här finns nåt igenkännande för mig, palettblommor i olika färger och en som är i ny nyans. Planterad i sin egen kruka, bara att ta in sen. Men en härlig färgklick är det. Många olika blommor finns här runt omkring mig men det är inte många som jag vet namnet på. Men jag känner igen några i alla fall.

Naturligtvis finns det också klängrosor som här på bilden, denna sort är en remonterad ros som heter ”Mozart” doftar lite svagt, är enkel i blomman men är så vacker. Andra rossorter som finns här i trädgården har ju tyvärr blommat över redan eftersom sommaren är rätt så het och torr just i år.

Vackra lila blommor som trivs ute i halv skugga och är planterad intill en fingerborgsblomma och som nyanserar bra i färgen tillsammans. Britt berättar för mig, att när det uppstår någon lucka här eller där i rabatterna så brukar hon köpa till nåt nytt att fylla på med.

Små, små rum gjorda ton i ton med färger i härliga blå nyanser, den här blomman som liknar en boll och visst är det en bolltistel och den finns i två olika sorter, är perenn. Några blommor vill ju ha mer skugga än andra, så det är ju också en sak att tänka på när man planterar, men bolltisteln gillar sol. Sen vill man ju att det alltid ska blomma i sin trädgård, allt ska avlösa varandra i färg och form.

Finns några väl valda ställen som är i skugga med plats för att vila och få en stunds avkoppling. Bakom detta underbara staket/gäre finns det plats för rekreation. Framför i rabatten finns en blomma som heter ”Anis isop” passar bra där rak och ståtlig.

Visst finns det många fler blommor, som Stjärnflocka, blöjblomma, hortensior, rosenskära o många fler. Och många buskar och olika sorters bambu, gräs som jag vill lyfta fram men det får bli till ett annat år. Ett växthus hör ju till i en väl planerad trädgård o i den fanns det massor med tomater, paprikor, smågurkor och vindruvsranka. Finns också plats för en stol, sitt och njut en stund och bara va.

De drygt 150 trädgårdsintresserade som kom, blev varmt välkomna av Britt o Christer som berättade och svarade på frågorna som dök upp. Fanns ju besökare som kom från Värnamo men även från närmare håll och alla är lika välkomna. Alla bjöds på god fika och en stunds aha-upplevelse, hur man kan anlägga en trädgård. Har man samma intresse så underlättar det mycket. Tack för en spännande promenad i de små ute rummen. En välplanerad trädgård.