Ungdomar från Tjernobyl underhöll i fullsatt kyrka

FARSTORP. Den lilla men dekorativa landsortskyrkan i Farstorp gästades av ungdomar från Tjernobyllägret i Broby. Intresset från besökarna var så stort att även utrymme på läktaren fick utnyttjas. Kollekten jämte gåva från Rotary uppgick till nära 30 000 kronor. Ständigt närvarande prästen, Staffan Örneskans höll kvällens andakt.

Ungdomarna från Tjernobyl som underhöll i Farstorp kyrka.

Lägerchefen för lägret i Broby, Rolf Tillman lämnade kort information om lägret och deltagarna i lägret. Detta var 24:e året som läger ordnas i Broby. Ungdomarna från Ukraina får vistas i Sverige i en månad. Flera av dessa kommer från utsatta och utarmade familjer. Dessutom åker den svenska lägerledningen till Ukraina och delar ut matpaket före julhelgen. Sammanlagt delas det ut förnödenheter till flera behövande familjer. Totalt delas det ut 5,5 ton förnödenheter som inhandlas i Ukrainska butiker.

Ett par musikaliska ungdomar med violin.

Framförandet fungerade utmärkt sedan fiber i den trasiga stråken bytts. Ungdomarna har fått många upplevelser i Sverige. En del av dessa hade aldrig sett ett hav och det var en stor händelse när de fick åka båt till Hanö samt en dag åka motorcykel.

Tre av ungdomarna från Tjernobyl som framträdde med inlevelse.

Ungdomarna samlades i det trånga koret, så trångt var det att även trappan till predikstolen fick ta i anspråk. Fyra av ungdomarna sjöng på deras eget språk ”Gud lever” och två violinister framträdde med några melodier. Ledarstaben sjöng på ukrainska, O stor Gud, där refrängen sjöngs på svenska.
Särskilt uppskattad blev ”Halleluja sången” som framfördes livligt och med handklapp. Staffan Örneskans höll anslående andakt och denna inramades av sommarpsalmer. Representanter från lokala Rotaryklubben överlämnade en check för bekostande av lägerrörelsen som uppgår till nära 500 000 kronor.

Musikaliskt begåvade systrarna Tanya och Inna Yeremeichuk. Inna var både pianist och körledare.

Ungdomarna tog åter plats och sjöng på svenska ”Jesus älska alla barn” följt av Fader vår på ungdomarnas tungomål samt sången Natti, natti. Sen rusade alla ungdomarna fram till besökarna och delade så många Natti natti kramar som var möjligt.
Fredag den 27:e blir det konsert i Verum kyrka klockan 19.

Top