Höskörd med Hälde hästkraft

Skriv ut

VITTSJÖ. Motionärer stannade. Bilister stannade. Nyfikna stannade upp. Alla för att se när Sigvard Gustavsson skördade det torra gräset vid väg 117. Det tidigare grönskimrande gräset har med tiden antagit en brunaktig färg. Allt beroende på den intensiva värmen. Nu var tiden inne för skörd.

Intresset för skörden var stort.

Den yngre generationen föredrog dragdjuren. Sigvard Gustavsson från Hälde Hästkraft i Lilla Frösboholma var på plats med hästar och slåtterskär. Sigvard är urskåning och hästarna är svenska. Slåttermaskinen är från Tyskland medan aggregatet med knivbladen kommer från USA. Nog är det internationellt.

Skördeplatsen var utmed väg 117 norr om dammen Gässlingen. Där började slåttern och där avslutades den. Vända efter vända och de torra grässtråna föll för de dubbla knivbladen. Gång efter annan fick Sigvard stanna då människor kom för att titta och fråga. De yngre besökarna fann det intressantare att klappa om de dragande hästarna som villigt tog emot smekande händer.

Här faller snart blåklockorna för slåtterskäret.

I dessa tider med minimal skörd kommer Sigvard att samla det skördade. Visserligen är näringshalten ganska fattig med den finns något som kallas för stödfodring innehållande även blåklockor och andra växter. Någon större mängd hö blir det inte men allt kan tas tillvara. Sigvard är ganska flitigt engagerad av Hässleholm kommun både för slåtter och gräsklippning. En stor del av detta sker i trakten kring Hovdala. Det är en miljövänlig avverkning utan några utsläpp av avgaser från bensindrivna fordon.

Omgivningen är omväxlande för slåttermannen. Asfalt, äng, järnväg, sjö och skog.

I redskapslådan fanns nödvändig utrustning om något mekaniskt fel skulle inträffa. Där fanns även en bastant flaska med vanligt dricksvatten. Medan de dragande hästarna tog för sig av kommande skörden passade Sigvard på att ta sig några klunkar vatten! I transportfordonen fanns givetvis en stor behållare för vatten till hästarna.

Det lär inte bli sådan mängd hö som bilden visar.