Räddningsvärnet skall vara en ”spjutspets”

Vittsjö. Skrivelse har tillställts Kommunstyrelsen i Hässleholm angående brandvärnet i Vittsjö. I skrivelsen framhålls risken att brandvärnet kommer att decimeras enligt tillgängliga uppgifter. I svar från räddningschef Daniel Sirensjö anges följande:

Brandstationen kommer att finnas kvar med modernare utrustning.

Nuvarande räddningsfordon i Vittsjö uppfyller inte dagens krav på säkerhet. Kommande fordon, Ford Ranger 2017 är överlägsen på alla punkter och kostar 700 000 kronor. Därtill kommer utrustning och utbildning och fordonet kan framföras med B körkort.

Numera är räddningstjänstens verksamhet styrd av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. I dagens läge anses räddningsvärnen som en spjutspets för att klara den första insatsen. Det nya moderna släckningssystemet innebär att 100 % av vattnet tillgodoses vid släckning av eld. Detta innebär att att 250 liter vatten räcker till åtta– tio minuters släckning. Inom denna tid kommer större insatser att finnas tillgängliga från närliggande brandkårer. Detta system kan användas vid åtgärd både inom- och utomhus.

Varje sekund är dyrbar vid brand. De tre första minuterna vid rumsbrand är avgörande. Så snabbt kan inget räddningsfordon finnas på plats. Det är då boende och närboende som kan göra den första insatsen. Därför är det av vikt att alla personer har fått viss utbildning om brand eller annan olycka skulle inträffa. Kurser och information om dessa förebyggande åtgärder lämnas av räddningstjänsten.

Vittsjöborna kan känna sig trygga, meddelar Sirensjö, Räddningstjänsten kommer med full kraft då det behövs. Samarbetet mellan räddningstjänsterna är gott och vid större insatser tas ingen hänsyn till kommun- eller länsgränser då gränslös räddningstjänst tillämpas.

Med detta uttalande finns garanti för räddningsvärnets fortsatta verksamhet i Vittsjö. I dessa ”brandtiden” har flera gånger uttalats att räddningsvärnets insatser och fortlevnad är av större vikt. Räddningsvärnet i Vittsjö kommer även i fortsättningen att vara en ”spjutspets”.

Top