Tomtestenen

Skriv ut

Torsdagen den 26 juli 2018, årets hittills varmaste dag i Sverige, 34,6 grader uppmättes i grannbyn Hästveda, gjorde jag ett besök vid den sedan flera århundraden omtalade stenen i Mölleröd . Stenen som jag fått höra kallas för ”Tomtestenen” eller ”Tomtens badkar”, är en skålformad låg sten som med lite fantasi kan tänkas vara ett badkar för småfolk. Omtalad därför att det alltid finns vatten i denna sten oavsett hur torrt det är.


Foto av den mytomspunna stenen

Denna sommar som är den torraste i mannaminne, betet för djuren på åkrarna har torkat bort, extremt torrt i skog och mark, skogsbränder härjar på många platser i vårt land. Lågt vattenstånd i sjöar.


Bild från Vesljungasjön

Lite vatten i åar och uttorkade skogsbäckar i närområdet, därför var jag säker på att i år kan det inte finnas vatten i denna sten.

. ( foto av vieån vid möllan bild 3, bild från lågt vattenstånd i ån bild 4, + foto från kärleksdalen bild 5)


Foto tagit av Vieån vid möllan i Mölleröd


Bild av det låga vattenståndet i ”Vieån”


Bild tagen inne i ”Kärleksdalen” av den uttorkade bäcken.

Jag som trodde att jag skulle få se en torr sten, blev förvånat när jag såg att det var lika mycket vatten som sist jag var där. Visst är det lite märkligt med denna mytomspunna sten. Håll ögonen öppna och ta en noggrann titt när ni passerar förbi denna sten, har ni tur och kommer vid rätt tid och vid rätt tillfälle så kanske ni kan få se när ”tomten” tar sig ett bad.


Ännu en bild av stenen från andra hållet