Hantverksdag på Uggletorp-stugan i Vittsjö

Skriv ut

VITTSJÖ. Idag var det öppet hus och visning av Uggletorp stugan i Vittsjö, den är högt beläget vid Vittsjön. 

Många trappsteg blev det men det var de värt. Det kunde varit en väldigt vacker utsikt däruppe med en fin vy utöver sjön men det finns för mycket sly och träd som stör utsikten, synd på så vacker utsikt över Vittsjön.

En av de hantverkare som fanns på plats idag var Evy Hedin som kommer från en närliggande by. Evy berättade för mig att hon började så smått med näver hemma i köket med några andra damer och de träffades en gång i veckan. Lite socialt och trevligt sätt att umgås med vänner. 

Hon berättade att de köper näver i stora ark och sen rensas det och klipps i remsor, så lite knåp är det ju innan dessa näverremsor blir till saker som används i hemmet. Allt från små pappershållare, till flaskor, vackra askar eller varför inte en fin strut med ett blått band i och allt är tillverkat i näver från början till färdig produkt. Har snart arbetat med detta material i trettio år, hon tycker att det lika roligt fortfarande, åka runt på hantverksmässor och visa upp/sälja sina alster. Hon berättar också att hon gör egna kort med olika mönster och till olika högtider, vackra är de alla.

En annan utställare här idag är Kristina Blomberg, hon tillverkar mjuka ting, olika modeller samtliga i mjukt filttyg som små hjärtan, moln, fjärilar och runda bolls.

Alla mjukisar är sydda för hand i färgglada mönster med olika stygn och med lite glittrande garn, färgnyanser som passar in. Hon broderar på små visdoms ord på sina arbeten, att tänka på. Men hon har också sytt små härliga filt-hästar med vackra sydda mönster på. Finns bara en av var färg och mönstret är unikt. De är barnvänliga, ingen är den andre lik och alla är numrerade och sydda med olika sorters stygn och färgglada dekorations lappar. Ett pillrigt arbete som ger mig skön avkoppling och glädje att göra något med händerna. Passar bra i den hära värmen säger Kristina.

Här har Seja-Liisa Persson lagt ut sina band som hon har tillverkat genom åren och de är verkligen många olika tillverkningssätt och inte bara olika i färg och i mönster.

Helt otroligt vad det finns många sorters knytsystem för garn och bandvävs system. Hon visar mig ett band som är gjort av lingarn och som används till hästpiskor. Seja-Liisa visar mig också små och tunna band gjorda i konstsilke med vackra mönsterfärger på rad. Brickvävda band som kan användas till det mesta och i olika färgkombinationer. Finns ju många olika bandgrindar i små och större format, användningsområdet är stort. Hon lyfter upp en sak som liknar en trägaffel med bara två spröt och som används till att göra skoband på, denna gaffel heter slynga.
Till sist visar hon mig ett band som är gjort i lite annorlunda utförande men som ändå används till att väva/göra band och detta sätt heter Kumihimo och är ett Japanskt teknik där man väver eller flätar band. Intressant, tänk vad det är mycket som jag inte vet o vilken tur att man kan lära sig nåt nytt varje dag.

En man som vill visa upp sina egna hantverks gjorda föremål ett riktigt pillrigt och petigt görande, hans namn är Stefan W Igelström bor i byn sen ett antal år tillbaka. Han är ju en erkänd konstnär sen 40 år tillbaka och målar tavlor.

Men för ett antal år tillbaka så började han att ritsa i renhorn med färg och en vass nål. Han förklara för mig hur det hela går till. Han ritsar först olika motiv på rengjorda renhorn med nål därefter fyller han i med färg, torkar bort överbliven och ett mönster framträder. Detta kallas för ritsa i horn. Föremål -renhorn som han putsar och kan användas som hänge i halsband sölja, eller varför inte halsband. Han berättar också om att han gör ”rackar gubbar” för att hålla onda andar borta. Trot om ni vill. Har också börjat att arbeta i älghorn och gör björnbjällra men också vackra renhorns halsband, armband med pyttesmå bildmönster ritsat och färgfärgat motiv som hänger i vaxat lintråd. Många olika motiv och användningsområde finns det är bara att välja.

Vad vore en hantverksutställning om det inte fanns gamla vackra ting att titta på. Om det inte fanns intresserade föreningsmänniskor som tycker att det är viktigt att visa upp nytt som gammalt. Om inte dessa fanns bidde det inget öppet hus vid Uggletorps stugan i Vittsjö.

Med hembakta bullar och spröda mandelringar till eftermiddagsfika, att köpa lotter för att kanske vinna. Härligt med folk som tillbringar en del av sin fritid med att förgylla för nån ann.

Pst! Stänkare; att tänka till för att få bättre skyltning var detta arrangemang finns, inte alla vet var Uggletorps stugan ligger. För kännedom till turister eller för dom alla som är ute och söndags kör.