24:e lägret i Broby avslutat med soaré

Skriv ut

BROBY. Tjernobyllägrets avslutning med soaré för 24:e gången blev åter succé.

Med glädje tackar ungdomar från Kiev för en månads vistelse i Sverige

Den stora och rymliga lokalen, tidigare pappersbruket samlade närmare 300 besökare med stundtals tryckande tropisk värme. Tillgängliga ventilationer förmådde inte hålla värmen utanför väggarna. Trots tryckande värme var stämningen i lokalen på topp. Med stående ovationer hyllades Berit och Rolf Tillman för deras idoga arbete under 24 år. Det är nära nog heltidsarbete då planeringen för nästa års läger redan har börjat.

Många frivilliga idealister bidrar till lägrets genomförande. En av dem är Sven-Ingvar Bengtsson från Röke. Han har funnits på lägret samt vid offentliga samlingar som arrangerats i samband med lägret. Han har besökt Kiev i Ukraina flera gånger och har dessutom flera så kallade fadderbarn i det drabbade landet.

Sven-Ingvar Bengtsson är en av de frivilliga som strävar för ungdomarna från Kiev.

Besökarna vid lägrets soaré kom från flera orter och ett fåtal av besökarna gästade soarén för första gången. Trogna besökare kom även från Verum och Emmaljunga.
Programmet vid soarén var delvis en repris från tidigare underhållningar men också några nya nummer i det digra programmet. Lägrets lilla ”yrhätta”, Lisa framträdde med solo och därtill kombinerade hon sången med hand- och kroppsrörelser.. Flera andra solister tog plats vid mikrofonen med sång- och/eller musiknummer.

Denna grupp får representera deltagande från Emmaljunga.

Syskonen Inna och Tanya Yeremeichuk uppmärksammandes. Båda är musiklärare samt engagerade från Kiev som ledare för lägret. Inna som pianist och körledare med biträde av Tanya. Båda var suveräna sångare och dessutom spelade Tanya den uppskattade och avancerade ”Näktergalen”. Alla kände säkert igen melodin på psalmen O store Gud, även om den sjöngs på ukrainska språket. Lägerledningen hade även tänkt på besökarna lekamliga behov.. I synnerhet före konserten var det köbildning hos ”korvgubbarna”. Det hela var praktiskt arrangerat. Först bröd, sen ett par meter var det korv och ytterligare ett par meters gångavstånd fanns bordet med god sortering av senap och ketchup. Sen var det bara att inmundiga.

Denna kvinna får representera deltagare från Verum.

På flera platser i Sverige arrangeras liknande läger för att drabbad ungdom skall få uppleva ”julafton” under en månad i Sverige. Det kan även kallas medmänsklighet. Vid denna tid har ungdomarna från Ukraina lämnat Sverige med återgång till tristare förhållande i sitt hemland. Minnena finns kvar!