Kräftfiske-premiären natten mot lördag blev mycket lyckad

Skriv ut

VITTSJÖ. Det var samling vid Bäckabro inför den stundande premiären. Totalt fanns 66 förväntansfulla fiskelag på plats. Efter information från Claes Ruderstam skedde fördelning av fiskeplatser.

Klockan 17.30 var det tillåtet att lägga i sina 10 burar. Naturligtvis fanns många båtar ute på Vittsjön i detta ögonblick.

På grund av det totala eldningsförbudet fanns inte möjlighet att som tidigare år göra upp en brasa vid stranden. Många valde säkert därför att åka hem en stund för att äta något.

Strax efter midnatt, hade vi bestämt att åka ut på sjön för att kolla läget med burarna. Med Kristofer i fören, Jonas i mitten och jag vid motorn styrde vi ut på en spegelblank Vittsjön. Det gällde att vara försiktig. Det låga vattenståndet har gjort att mängder av ”nya” stenar var lätta att köra på. Under färden beundrade vi Vintergatan som på grund av att månen var helt i ”nedan”, syntes extra tydligt.

Väl framme tog Jonas över båten med årorna och Kristofer var den som hade uppgiften att kolla våra burar. En enda bur var tom, resten hade besök av jättefina kräftor. Totalt fick vi vid denna första kontroll 33 riktigt stora kräftor och endast en som inte höll ”pinnen” det vill säga var under 10 centimeter lång. Denna förpassades för tillväxt åter i det mörka vattnet.

Fram på morgonkvisten var det åter dags att åka ut. Denna gång var det Johan, Jonas och jag som även nu, på en spegelblank sjö, styrde mot vår fiskeplats. Denna andra vittjning var inte lika lyckad. Nu blev det ”bara” sju kräftor. Glädjande höll dessa med råge minimimåttet. Eftersom vi var nöjda med nattens resultat bestämde vi oss för att samtidigt ta upp våra burar.

Väl hemma var det samling i köket för att koka kräftor. En underbar doft av bland annat dill spred sig strax i huset.
En minnesvärd kväll/ natt/ morgon inte minst för Johan o Kristofer som senare styrde färden mot Stockholm och Jonas mot Ängelholm. Vi har redan bestämt att försöka upprepa nästa år.

Rapport från Vittsjö nya fiskevårdsområde och Claes Ruderstam visar att det totalt under premiären fångades 4 000 kräftor varav 800 var för små och återbördades till sjön. Detta ger ett snitt på cirka 60 kräftor/10 burar.