Bensinmack åter i Vittsjö efter nio år

VITTSJÖ. Den första bensintappen öppnades i Vittsjö 1935 och den upphörde 2009, då som DinX. Den andra macken öppnade 1935 med det som i långa tider kallats BP. Denna mack upphörde 2008 men nu är en ny mack på gång att öppnas på samma plats.

Öppnar i Vittsjö senast under december?

I bensinmackarnas gyllene tider fanns det åtta bensinmackar i Vittsjö. Söderifrån räknat fanns det mack vid Gamla Porrarpsvägen-117, sen kom Malte Nilssons bilverkstad, Alve Kjellberg, mitt emot BP hade motell Sjöhästen mack med Gulf bensin. Olle Nockander hade pump. Mitt emot hade Taxi pump och slutligen längst norr ut fanns Bernhard Fors mack.

Fläckvis solbränna vid manluckorna.

I Emmaljunga öppnade Rosén en mack 1938 följt av ”CykelNisse” 1951. Där finns fortfarande Qstar på samma plats som tidigare BP. Macken BP i Vittsjö upphörde med försäljning av bensin 2008. DinX upphörde 2009 och sen har det inte försålts bensin i Vittsjö. Nu är ny epok på gång!

Linus Holm och Karl Gustav Johansson har utfört grävningsarbete till macken.

Väderleken har varit vägledande för den nya bensinmacken. Marken för macken finns enbart en aning över sjöytan. Men, bränsletankarna är förstärkta under markytan och på det djupet finns risk för vattensamling vid och under tankarna. De tre nergrävda tankarna är rejält förankrade i kraftiga betongfundament. I det fall vatten skulle komma intill tankarna finns redan installerat pumpar för avledning av vatten. Under grävningsarbete påträffades pålar som står fästade på berggrunden! Vem som haft eller utfört denna pålning är obekant.

Andreas Fernebrand blir ägare till Qstar macken.

När kommer Qstar bensinmackar att tjäna allmänheten? Ansvarig för macken är Andreas Fernebrand och han är svävande på målet. Antingen vecka 39 eller till julhelgen? I år! Andreas äger marken men själva anläggningen tillhör Qstar. När anläggningen är på drift kommer det att finnas bensin, diesel samt etanol. Allt för att tillfredsställa kunderna som måste tanka med sitt plastkort! Sedelautomat är inte tänkbart med den teknik som skummisarna förfogar över! Ett rejält skärmtak, med lastbilshöjd kommer att byggas. Vidare blir det två anslutning- eller påfartsvägar från väg 117 till och från pumparna.

Detta är själva grundstolpen till nya mackens byggnad.

Det kostar en bra slant att anlägga en helt ny bensinmack men denna kostnad står Qstar för. Summan kommer att bli omkring 3,5 miljoner kronor. På platsen finns gamla byggnaden som annonseras som Verkstad. Där kommer inte att bli någon sådan verksamhet, möjligen kan det framöver bli en tvätthall!

Under dessa luckor kommer det att finnas drivmedel. Senast till julhelgen?

Nu verkar allt vara bokat och klart för en bensinmack utan betjäning i kulturorten Vittsjö. Den första macken sen år 2009! Det i dagsläget oklart vad som kommer att hända med Qstar i Emmaljunga? Det är sannolikt inte lönsamt med två bensinmackar av samma bolag så nära varandra?

 

Top