Efterlysning: exotisk växt på rymmen i Göinge-skogen

Skriv ut

VITTSJÖ. När jag häromdagen skulle kolla svamptillgången blev jag lite besviken. Vit flugsvamp, lakritsriska och gul rottryffel blev hela fångsten. Desto mer överraskad blev jag över en blomväxt, som växte vid ett litet bäckflöde genom en sumpskog här i bygden.

Jag kunde inte förstå vilken växten var, inte ens växtfamiljen kände jag igen. Och det var inte så konstigt. Växten, som på svenska kallas ödleblad, tillhör familjen ödlesvansväxter, som vildväxande bara finns i östra Asien. De insamlingar som finns av ödleblad i svenska herbarier är tagna i Kina, Japan och Laos.

Ödleblad odlas hos oss i trädgårdar, kanske mest för att de vanligaste sorterna har blad som är brokiga i rött, grönt och vitt. Det sensationella med den förekomst jag fann, är att ödleblad tycks så väl etablerad i nordskånsk vegetation med gran, klibbal, hägg, majbräken, skärmstarr, älgört, kärrviol med flera inhemska växter. Dessutom är detta uppenbarligen första gången som växten påträffats i det vilda, inte bara i Sverige, utan i hela Norden.

Det är inte varje dag som vi får in en helt ny växtfamilj i vår vilda flora. Därför vore det värdefullt att få kontakt med personer som känner till någon trädgård i Vittsjö-Bjärnums-trakten där ödleblad odlas.

Kontaka gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0706 99 36 23.