Känn din bygd-utfärd till Boalt

Utöver Vittsjö och Emmaljunga har Vittsjö församling 42 större eller mindre byar. WittsjöHembygdsförening har ambitionen att efterhand systematiskt genomföra Känn din bygd-utfärder till flertalet av dessa. I söndags hade turen kommit till byn Boalt,allra längst västerut i socknen.

Som duktiga och mycket pålästa färdledare fungerade Gunhild Lindhe, Sivard Strand och Gert Cöster. Gunhild välkomnade och gav glimtar ur byns tidvis dramatiska historia från 1600-talet och ända fram till modern tid. Vi fick bland annat höra om bränder, mord, gamla ryttare och en gömd snapphaneskatt.


Gert Cösters informationstavlor väckte stort intresse.

Gert hade på stora skärmar sammanställt information och tidningsklipp om byn. När Bolmentunneln anlades på 1970-talet placerades en nedfart i just Boalt och under ett par år pågick en intensiv verksamhet i byn.

Gunhild Lindhe och Birgit Cöster framför källan i Boalt. De är båda döpta med vatten från källan.

En vackert stensatt, naturlig källa besöktes. Källan servade på sin tid flera intilliggande torp med dricksvatten. Från källan har även vatten hämtats, när barn från byn skulle döpas. I byn startade på 1930-talet Hjalmar Lundstedt sitt stenhuggeri och vi besökte hans imponerande, stensatta jordkällare.


Sivard Strand informerar om tjära och tjärbränning vid den av honom själv frilagda rännan.

Strax intill Bäckalid och nära landsvägen fanns en välbehållen tjärbränna. Sivard Strand hade under varma sommardagar frilagt i stort sett hela rännan och gav nu en fyllig historik om tjärans historia och olika användningsområden. På 1500- och 1600-talet var Sverige världsledande som tjärproducent och tjärframställning på ”det gamla sättet” har åtminstone förekommit ända fram till Andra världskriget. De 22 deltagarna fick även möjlighet att smaka och lukta på tjäran.

Gert berättar om Bolmentunneln i Gunhilds trädgård.

Dagen avslutades med fikagemenskap i Gunhild Lindhes trädgård. Färdledarna avtackades med varma applåder.

 

 

 

Top