PRO Vittsjö - Bussutfärd till "mellan sjö o ås"

Den årliga bussutfärden för Vittsjö pensionärer avgick som planerat och alla som var intresserade för denna har kommit. En bussutfärd som startade från marknadsplatsen, endagstur ”mellan sjö o ås”, spännande heldag väntade oss alla. För visst var nyfikenheten stor bland passagerarna men vi fick vänta och se. Så är det bara sa vår researrangör Ros-Marie, hon ansvarar för micken och hennes man Willy Wehlin som rattar bussen med säker hand, dessa två har tillsammans lagt upp en reserutt, spännande. Rosa berättade att vi skulle hämta upp två damer som kom från Frosta Härads hembygdsförening och dom skall berätta om bygdens natur och kultur . De var verkligen pålästa och de delgav oss mycket under vår dagsresa runt Ringsjön och Linderödsåsen i lagom portioner.

Vårt första stopp blev hos ”Ola Ols museum” i Killhult där Bertil Stridh tog emot oss. En verkligt trevligt möte med gammalt och gammalt. Han har samlat/fått mycket genom åren som gamla verktyg, maskiner av olika slag, många grejer som man använde i hushållet, både inne och även ute. Han berättade om bygdens historia men också om människor som har bott runtomkring gårdarna och alla de andra små byarna i Svensköps socken. En intressant man som kunde svara på våra frågor.

Bussen tog en liten avstickare till en kyrkoruin, guiderna berättade om ruinen men också om ett engelskt flygplans nedslagningsplats. Men nu börjar vi bli sugna på fm kaffe och det serverades hos Ica handlarna i Svensköp där Eva och Linda mötte upp med härligt kaffe och fralla. De passade på att göra lite reklam för deras grillkvällar och hur de arbetar för att hålla byn med egen affär. Trevligt med glada intressanta personer med hjärtligt fint bemötande och kaffet satt bra till.

Efter fikan så går färden vidare till Fulltofta där ett storkprojekt pågår sedan några år tillbaka. Storkhemmet är placerad i en utemiljö och som vi kan titta på från bussen, ett stort maffigt inhägnad där ett stort antal storkar fanns i olika åldrar. Sedan åker vi tillbaka och åker vidare genom en vacker bokskog och där enligt sägen finns en källa som har namnet Sankta Magnhilds källa, så berättar guiderna i alla fall. Men idag när vi åkte förbi var källan torr, inte konstigt alls efter vår fina sköna sommar. Nu kör vi vidare till Ringsjö strand där en god lunch väntar på oss, maten smakade bra.

 Bilderna handlar om Löberöds slottspark och hus, visst är det roligt att titta på slott med parker som drivs än i dag, kanske med lite andra metoder men ändå. Slottet som byggdes på 1700 talet och den engelska parken anlades några år efter slottet. Vi gick en kort runda i parken där Ingela Jarlsson, konstnär berättade för oss om naturen, kulturen och slottets historia. Vackra äldre stenhus och murade väggar, tänk om dom kunde tala.

Väl framme vid nästa anhalt blev det eftermiddagskaffe och det smakade himla bra. Sista delen av vår utfärd är Östra Sallerup, där finns ett kulturminne av riksintresse. Här finns det renässanspark från 1600 talet. Men också en bronsgrav och tv masten är ju placerad här och var då den sattes upp Europas högsta byggnad. Det finns ju även en gammal kyrk välbevarad från tidigt 1100 tal. Platsen vid sidan om kyrkan är byskolan placerad, idag finns det andra intresse som driver den gamla byskolan. Den inrymmer skånska hantverk, kvalité loppis, café. Men också utställning av radioapparater.

Byn Östra Sallerup har en egen guide som berättar om prästgårdsparken med Karl X1:s stenar där prästen Jens Henriksen anlade denna mycket ovanliga kungahyllning år 1680. Mycket arbete och många stenar som blev till en renässanspark som än idag finns kvar.

Vi åker åter till Vittsjö. Ett stort tack säger jag till Ros-Marie och Villy Wehlin för en fin och välplanerad utfärd.

Top