Stor publik till Bjärnums andra ”HemvändarDag”

Skriv ut

BJÄRNUM. Stor publik besökte Teknikens Dag vid museet i Bjärnum. Även i år fanns ett stort utbud inte minst för den tekniskt intresserade. Dessutom finns på plats det redan rikskända muséet som fick många besök under dagen.  

Bjärnum har skapat två trevliga ”Hemvändardagar”. Den ena är ”Karnevalen” och den andra är otvetydigt ”Teknikens Dag”. Den sistnämnda är känd för sitt stora utbud av objekt för den tekniskt intresserade, så även i år.

 

Det är lätt att bli fascinerad över hur uppfinningsrik man var förr i tiden. Stenkrossen som personalen vid muséet renoverat visades i full funktion.

Ett antal tändkule-motorer spred sitt typiska ljud i området. Den gamla sågen var i full gång med att producera brädor. En reflektion kommer snabbt, -på den tiden fanns inte nutidens tänk vad gäller arbetsmiljösäkerheten för arbetarna.

Ett stort antal traktorer fanns på plats. Här fanns både nytt och gammalt. Entusiaster lägger ner många timmar på att renovera och därmed glädjande för eftervärlden kunna visa upp hur dåtidens maskiner fungerade.

Ett antal motorcyklar av äldre årgång drog mycket intresse. Några hade minnen kopplade till just en av maskinerna. Det fanns gott om diskussioner och meningsutbyten.

Några meter bort fanns nutida cross-maskiner på plats. Dessa lockade inte bara den yngre generationen utan även deras föräldrar. Säkert grodde här ett och annat frö till en kommande motocross- generation. En trevlig sport som lätt kan engagera en hel familj.

I bygden har tidigare generationer brutits massor av sten. På plats visades en lyft för sten som säkert använts till stenar som senare kanske hamnat i ett av de mängder av stengärdsgårdar som numera är kulturskyddade.

Den fina ånglokomobilen var naturligtvis startad. Ett fantastiskt objekt som idag fungerar tack vare de entusiaster och mycket sakkunniga medlemmar som finns i Bjärnums fornminnesförening.

På plats fanns ett oräknerligt antal gamla mopeder. Av mängden fordon kan man få intrycket av att dessa fått en renässans, och visst är det så. Flera mopedklubbar finns idag som vårdar de gamla mopedernas historia. Detta innebär naturligtvis att många av 60-talets mopeder idag betingar ett högt inköpspris.

Naturligtvis fanns även bilar på plats. Både nya och äldre delade på utrymmet i det natursköna området runt Bjärnums museum.

Många passade naturligtvis även på att besöka de fasta utställningar muséet bjuder. Här finns kulturhistoria inte minst från den tid då Bjärnum var möbelindustrins ”Mecka” i Europa. Flera besökare hade personlig knytning och noterade igenkännande både föremål och personer på bilder.

Den observante noterade ett nytt porträtt. Grattis Ingvar, du är väl värd detta. (red anm). Ingvar satte Bjärnum mer "på kartan" under sin nationella och internationella rallykarriär som fabriksförare för SAAB. Ingvar var dessutom en mycket duktig målvakt i BGI. Därutöver har vi glädjen att ha Ingvar, den duktige historikern, som skribent på www.vittsjobjarnum.nu. Ingvar återkommer inom kort med fler artiklar. 

Grundarna till dagens museum i Bjärnum, Atto och Karin Peto hade säkert på sin tid inte en aning om hur rikskänt muséet skulle komma att bli. Idag fanns de plats i form av statyer som betraktade den stora publiktillströmning som dagens Teknikens Dag hade lockat till muséet.