Karin Persson organist samt tonsättare

EMMALJUNGA. Organist och solist Karin Persson, Hamneda hanterade psalmodikon bra. Vid helgmålsbönen i hembygdsstugan försökte några av de nära 20 besökarna att hantera det gamla musikinstrumentet med varierade resultat. 

Med Karin Perssons hjälp: å så den, å så den efter siffernoterna blev det en melodi. Psalmodikon användes även vid flera spelmansstämmor fram till 1900 talet. Sen började dragspelet att överta tonerna. Sedan värmeljusen i den gamla stugan började ge extra värme blev det mer lagom.

Vid dessa samlingar är det svagt med helgmålsringning men Karin Persson lyckades på gitarr symbolisera denna ringning. Vårtiden är förliden och därför sjöngs enbart vers 3- 4 i En vänlig grönskas. Helgmålsandakten hölls av Eva Nilsson som har nära anknytning till stugan. Hon anknyt till tidigare gudstjänst evangelietext med Effeta som efter översättning ljuder; Upplåt dig. Livet är en gåva och det är då naturligt med att öppna sig för denna gåva. Dessutom framhöll hon att de tio budorden innehålla allt!

Nilla Persson sjöng solo vid två tillfällen.

Efter unison psalm var det unga flickan Nilla Persson som sjöng en sommarvisa varefter Karin Persson framträdde som solist innan det var uppehåll för medhavt kyrkkaffe i hembygdsstugan. Under personliga förberedelser med fika sjöng Karin Persson en speciell visa om just kaffe som ädel dryck!

Några av besökarna var tillsammans även i allsången

Helt naturligt passade det in med visan: Ju mer vi är tillsammans, med text på utdelat allsångsblad. Eftermiddagen började lida mot sitt slut och då var det mer naturligt med: I natt jag drömde. Ytterligare kända visor sjöngs unisont. Med anknytning till sommarens väderförhållanden berättade Karin Persson om nödåren 1867- 1868, alltså för 150 år sen. Flickan Nilla Persson lät höra sin stämma med Idas Sommarvisa.

Karin Persson lär ut de rätta greppen på psalmodikon.

Karin Persson fortsatte att berätta om ungdomsminne med psalmodikon. En bekant till henne i Hamneda diktade visor till olika tillfälle och då fick Karin Persson agera som tonsättare. Under psalmodikons gyllne tider fanns flera modeller av detta uråldriga instrument. Sammankomsten avslutades med kort aftonbön samt Tryggare kan ingen vara.

 

Top