Spelmansträffen i Vittsjö lockade många spelmän och stor publik

VITTSJÖ. För 20:e året arrangerades Spelmansträffen i Vittsjö. Det blev rekord både vad gäller publik och spelmän även i år.

På utsatt tidpunkt, med redan drygt 100 åhörare drog träffen igång. Det fanns då cirka 50 samlade musiker som startade träffens så kallade ”Allspel”. Detta innebär att samtliga spelmän fanns i Medborgarhusets Teatersal och ”drog av” bland annat ”Gånglåt från Skärsködal”, ”Noas snoa” och ”Polkan går”. Under tiden musiken ljöd kom än mer publik och ytterligare spelmän i strid ström. De nyanlända spelmännen kom snabbt in i spelandet, ibland redan i foajén till Teatersalen.

Malin Bengtsson frågade spelmännen, finns det någon som var med redan för 20 år sedan? Två lyfte sina händer. Detta innebär att vi föryngrat träffen under åren, skojade Malin. Jag minns faktiskt den första träffen jag också, men inte hela. Marie o jag var inte så gamla på den tiden, så vi fick gå och lägga oss innan träffen var slut.

Det hela startade som sagt för 20 år sedan. Det var Boel Bengtsson som tillsammans med Gunnar Olofsson tog initiativet. Några spelkamrater anslöt sig snabbt. Sedan har Boels döttrar Malin och Mari blivit engagerade. Idag är det Malin och Marie som för traditionen vidare. Antalet besökare och även spelmän har ökat för varje år.

Efter det samlade allspelet i teatersalen övergick träffen till Buskspel. Detta kan börja med två som sitter och spelar och sedan sluta med 30 stycken. Detta innebär att spelmännen spontant samlas i grupper och fortsätter sitt musicerande. Efter hand byter de ibland platser och fortsätter sitt spelande. Det finns ingen tidpunkt för när detta buskspel skall sluta. Klockan passerar ofta midnatt innan de sista ger upp på grund av trötthet. Bland de instrument man kan notera finns bland annat dragspel, fiol, gitarr, bas, munspel, nyckelharpa, durspel, saxofon och trummor. Även såg trakterades av en musikant.

Ute på Medborgarplatsens parkering fanns gott om både husbilar och husvagnar. Naturligtvis är ägarna till dessa långväga gäster till träffen. I år noterades spelmän från hela södra Sverige. Bland annat från orter som Borås, Munkedal, Göteborg, Laholm,, Ljungby, Jönköping, Karlskrona, Markaryd, Broby, Tyringe och Vittsjö med flera.

Top