Minnesceremoni för de omkomna vid terrordådet den 11 september 2001

Skriv ut

STRESA/ ITALIEN. Det är nu 17 år sedan terrordådet mot de båda tvillingtornen i New York, World Trade Center, ägde rum. På flera platser i världen hölls minnesceremonier. Då jag och min hustru befann oss i Stresa i norra Italien deltog vi i en högtidlig minnesstund där på tisdagskvällen.

Ceremonin inleddes med att den Amerikanska nationalsången, The Star Spangled Banner spelades.

Stadens borgmästare höll därefter ett gripande tal om den fruktansvärda händelsen för 17 år sedan och om terrorns utbredning i världen. Minnesplatsen kringgärdades av en fanborg med representanter från stadens brandkår, polis, ambulanspersonal och andra organisationer. Under en tyst minut startades även sirener på flera utryckningsfordon. Staden har låtit uppföra ett minnesmonument för de som omkom under angreppet. Borgmästaren nämnde i sitt tal speciellt de brandmän och den sjukvårdspersonal som med risk för sina egna liv gjorde ett omänskligt arbete. Flera av dessa omkom tyvärr också under räddningsarbetet.Personal ur Stresa brandförsvar lade ned en krans vid minnesmonumentet. Musiken fortsatte med God Bless Amerika.

Bland publiken fanns olika nationaliteter, varav flera amerikaner, det märktes att många mindes den fruktansvärda dagen för 17 år sedan och var tagna av den högtidliga stunden. Musik av Verdi avslutade sedan ceremonin.