Lotta, Sofie, och Matilda reste till Uganda

EMMALJUNGA. Besökarna vid berättarafton i församlingshemmet kom från de fyra väderstrecken. Därför ansåg konferenciern Carl-Olof Danielsson lämpligt att inleda med psalmen De komma från öst och väst... Kvällens föreläsare var Uganda-arbetarna Lotta Kronkvist, Mellbystrand, Sofie Gustavsson, Mellbystrand och Matilda Nilsson, Våxtorp.

Carl-Olof Danielsson tillsammans med Lotta Kronkvist, Matilda Nilsson och Sofie Gustavsson.

Dessa tre frivilligarbetare hade längre eller kortare tid arbetat bland befolkningen i Uganda. Främst vara det inom skolväsendet de utförde sina frivilliga och ekonomiskt oavlönade uppdrag. Det finns nu 400 hemlösa ungdomar som får sin undervisning. Många av dessa var analfabeter. De tre idealisterna hade samlat samman ett mindre ekonomiskt bidrag från Sverige. Dessa kontanter användes för inköp att sängkläder och annat nödvändigt material för dagliga behovet.

En film visades som berättade om verksamheten i det afrikanska landet. Eleverna i skolan inleder dagens samling med att sjunga både svenska och inhemska nationalsångerna. Bildsvepet visade förutom skolans verksamhet även det rika djurlivet på land och vatten intill skolan. Flera elever som ”gått ut” skolan hade erhållit fast anställning. Några elever berättade om den stora betydelse skolan haft för deras fortsättning i livet.

Vid ett av kaffeborden trivdes dessa gäster.

Nästa avdelning i programmet var samling vid de dukade borden med kaffe och färdiga mackor. Där meddelades även att församlingens nästa sopplunch i Vittsjö blir den 18 oktober. Då kommer en ortsbo att berätta om livet som lanthandlare. Den 28 november blir det Kyrkliga föreningen som har försäljning till förmån för församlingshemmet i Emmaljunga.

 

Top