Husförhör och underhållning i Hultatorp

Skriv ut

VITTSJÖ. Varken snöfall, hagel eller åska gav sig tillkänna men husförhör blev det istället. Andra etappen av detta förhör för 30 året hölls i Hultatorp skola här om kvällen. Liksom vid förra förhöret delades det ut skriftliga frågor av husförhörsprästen Stefan Dahlström. Sista frågan var Vilket djur är det första som nämns i Bibeln? Med tanke på prästens humor svarade de flesta BI! Det var fel!

Sånggruppen kom åter till Hultatorp vid husförhör.

Förr var husförhören rena pinan för prästens församlingsbor. Den som inte kunde läsa innantill fick en stund i skamvrån. I år var det sympatiskt av prästen att dela ut skriftliga frågor då ingen av de 45 närvarande behövde ge sig tillkänna utan alla blev godkända i frivilliga muntliga förhöret. Sannolikt kommer ingen anteckning om detta ske i församlingsliggaren.

Efter det lindriga förhöret smakade det utmärkt med en fika.

Redan vid samlingen underhöll musikerna med introitus efter hand som den gamla skolsalen fylldes. Kanske är det sällan som denna skolsal varit så välbesökt sen undervisningen upphörde 1959. Vid inledningsorden framhöll Dahlström att hela orkestern var hans favoriter. Lite landsbygdskänsla blev det i visan ”om den som vandrade och ville bo i en liten by”. Efter ytterligare ett par visor blev det unisont: Det finns djup... Sen blev det utdelning av frågorna kanske med tanke på psalmen! Symboliskt blev det även i nästa psalm: Vilken vän! Vännen vid frågornas svar var grannen då ett par gemensamt svarade på frågorna.

Trivseln var påtaglig efter förhöret!

De åtta frågorna besvarades och några av de mest kunniga hade sju rätt. Överraskande var att en person kunde läsa igen alla 66 böckerna i bibeln på 72 timmar!

Även det gamla samlingsrummet fick utnyttjas vad kvällsfika.

Orkestern avslutade sin repertoar med ”En önskan om återmöte”. Sen bjöd Erna Olsson till kvällsfika. Hon bjöd på både kaffe och tilltugg utan kostnad. På kaffeborden fanns dock en gåvoskål där en frivillig avgift kunde tas emot som tack för kvällsfika. Dessa medel kommer oavkortat nödlidande i Etiopien tillgodo. Stefan Dahlström avslutade med kvällsandakt med infall av humor och människors betydelsefulla gemenskap. Nästa samling i den gamla skolan blir den 12 oktober kl 18 med den 104:e syföreningsauktionen.