Besök på Mikaeli marknad i Helsingborg

HELSINGBORG. När barnbarnet frågade om mormor och morfar ville följa med till Mikaeli marknad på Fredriksdal i Helsingborg den 30 september svarade vi att det gör vi gärna. 

Liksom att det finns ett fantastiskt teknikmuseum i Bjärnum, så har Helsingborg en underbar plats i Fredriksdal friluftsmuseum. Söndagen i månadsskiftet september- oktober arrangeras denna Mikaeli marknad varje år, lite senare på året även en julmarknad med liknande upplägg.

Broschyren om programmet och vad som fanns att besöka.

Både inne i hantverksstugorna och ute visades det upp hur hantverken gick till innan vårt moderna industrisamhälle kom till. En intressant plats var där några kvinnor visade hur man kardade och spann ullgarn, en kvinna intill färgade ullgarn miljövänligt när vi var där färgades ullgarnet brunt med hjälp av kastanjer.

 Här fanns det möjlighet att prova att karda ull.

Här visades hur man spinner ullen.

Ullen som kokt tillsammans med kastanjer har fått sin bruna färg och var snart färdig.

I samma område kunde den som ville prova på att banka in ett vackert mönster på en fyrkantig vit tygbit med hjälp av gröna blad och färggranna blommor, en plasthammare och en stabil trädkubb. Detta tyckte Josephine (barnbarnet) var mycket intressant, hon slutade inte förrän hon gjort ett vackert mönster på hela tygbiten, och blev så glad när kvinnan sa att hon fick ta med den hem.

 Josephine hamrar in ett vackert mönster med hjälp av växter.

Denna marknad är mycket uppskattad och det var mycket folk, kommersen var god, det var långa köer till matställena. Korv, lammfärsburgare, äggkaka, våfflor med sylt o grädde var några av rätterna som tillagades denna dag. När Josephine, 6 år väntade på sin tur att få rida en runda, gick jag in och provade den gamla kägelbanan som var öppen. Det kostade 10:- för tre kast, man står bredbent, håller klotet med båda händerna och försöker rulla det på den smala banan av trä, på så sätt försöka fälla några av de uppställda käglor som fanns i ändan av banan, i mitt tredje försök lyckades jag fälla 3 st. käglor.

Bild av den gamla kägelbanan.

 Poängräkning för kägelslagning.

Några gamla bilar, en buss, en fin cykel som det var en som cyklade runt i området på, vi såg honom bara på håll, han hade tagit paus när vi kom fram så det blev bara foto på cykeln.

Den gamla cykeln.

Det var många hantverkare som sålde sina alster i stånden som stod längs vägen. Det fanns svamp och äpple utställningar, några ur kungliga skånska kavallerisqvadronen hade uppvisning.

Uppvisning av några ur kungliga Skånska Kavallerisqvadronen.

Folkdansuppvisning, ja det fanns massor av intressanta saker att titta på. Trots att vi var där i många timmar så var det mycket som vi inte hann besöka och se. Det kommer att bli fler besök på denna trevliga marknad kommande år, kanske det även blir ett besök på ”Jul i Fredriksdal” 7 – 9 december i år.

 

Top