Dragspel är livet för Gunnar 90

Skriv ut

Vittsjö. Erik Henrixon och Sjöa Sven var de spelmän som lärde ut de första tryckningarna på Gunnar Olofssons dragspel. Sen har det spelats dragspel i många sammanhang. Utom här om dagen då Gunnar Olofsson fyllde 90 år. Jubilaren kan se tillbaka på ett varierade yrkesliv från ”stickplockare” till stendragare och chaufför. Då och då kommer dragspelet fram, gärna tillsammans med Bygdeselarna eller deltagande i någon spelmansstämma.


Gunnar Olofsson firade sin 90 årsdag här om dagen.

Skolgången klarades av i Visseltofta innan nästa bostad blev i Ubbalt nära anslutning till golfbanan.

Mossen i Skogatorp var en arbetsplats liksom anläggningsarbetare med skogsvägar i Traryd. På 1950 talet var Gunnar Olofsson taxichaufför i Vittsjö med prydlig uniform och skärmmössa. Det blev öppnande av dörrarna på taxi samt en ödmjuk bugning mot passagerarna. Mest var det lokala transporter där pensionaten var stamkunder.

Med tiden blev det tyngre transporter med lastbil. Många laster av stock till Hårsjö sågverk och även senare till Vilhelm Kristenssons sågindustri. Efter förädling på sågverken skulle plank och bräder transporteras till Malmö. Returlasten var inte det Gunnar Olofsson såg fram mot. Visserligen blev det några transporter med tegel till villor under uppförande. Men transporten av koks till både pensionat och villor var inte så eftertraktat. De knöliga säckarna med koks var inte alls hälsosamt för ryggen. Dessutom avsöndrade koksen en del svarta och luftburna partiklar som lätt fastnade på både kropp och kläder. En tid var Gunnar Olofsson anställd vid golfbanan i Ubbalt.


Gunnar Olofsson med modernare filmkamera än den från 1968.

En dag hade vår man ärende till Wirestrand på Fotocentrum. I saluhyllan fanns en filmkamera till extrapris 1968. Det var kanske den tidens något så när modern filmkamera och Gunnar fastnade för denna. Kameran laddades med film på rulle och den allra första informationen om filmkameran lämnades på Fotocentrum.

- I början filmade jag allt och alla för att prova dyrgripen, berättar Gunnar.

Åtskilliga meter film förvaras hemma i bostaden där hustrun Ingrid till stor del sköter dokumentationen i filmerna. Det är en värdefull dokumentation över gångna tiders arbete och föreningsliv. Första gången Gunnar visade film offentligt från hembygdsföreningen dåvarande aktiva verksamhet var i Emmaljunga Folkets hus. Denna stora sal var faktiskt mer än fullsatt av befolkningen som önskade se film från bygden.

-Jag började mer att ägna mig åt dragspel och de första lektionerna fick jag av Erik Henrixon i Snapphanestugan, berättar Gunnar.


Det var 1995 som denna grupp startade Bygdespelarna.

Efter hand blev det också lektioner hos ”Sjöa Sven”, Västra Torup. Han lärde Gunnar att spela utan noter och Gunnar vet nu knappast vad noter är för något. Sjöa Sven var flitigt anlitad bland annat då JUF och NTO hade sina träffar. Han for till olika platser inom stort område med sitt dragspelet i knäet då han färdades fram på sin knarr/lättviktare.


Bygdespelarna gav ut sin fjärde CD i somras.

Gunnar Olofsson blev mer och mer avancerad med sitt dragspel och besökte spelmansträffar. Vid en sådan träff kan han i bekantskap med dam. Då de båda för varandra ökända presenterade sig visade det sig att även hon var från Vittsjö, Boel Bengtsson. Tillsammans med Bruno Johansson och Nils Erik Palm började denna kvartett att spela på dåvarande Raka Spåret sommaren 1995. I detta skede bildade gruppen Bygdespelarna.


Gunnar Olofsson med dragspel och 90 års blomster.

Denna grupp Bygdespelarna har utökats med deltagare och gruppen har gett ut sin fjärde CD. Gruppen består nu av Boel Bengtsson, hennes döttrar Malin Bengtsson och Marie Bengtsson. Nestorn Gunnar Olofsson finns med liksom Arne Lindeberg och Nils Erik Palm Denna grupp har också varit flitigt engagerad vid olika samlingar i bygden.

Intresset ökade upp och varför inte ordna med en Spelmansstämma i Vittsjö? Jo det klickade till och första stämman hölls 1999. Sedan dess har denna stämma ordnats varje år och nu är det Malin Bengtsson som är sammanhållande i den stora skara som samlar upp emot 100 spelmän från södra Sverige.