"Väderbiten" Mats kom till Pro Vittsjö

Oktobermötet i församlingshemmet för PRO pensionärerna i Vittsjö avlöpte utan större problem och som vanligt så hälsade PRO ordförande Sivard Strand alla hjärtligt välkomna till denna fredagseftermiddags underhållning. Han passade dock på att hälsa en ny medlem extra välkommen, alltid lika roligt när en ny medlem dyker upp. Därefter berättade han om de många papper som kommer in till föreningen denna månad, lite nytt men också gammalt. Han redovisade bland annat om KPR s olika sammankomster som handlat om välfärd, en ny hälsostrateg tillsatt, antal pensionärer som använder sig av hemtjänst men också hur många som är anställda i kommunen inom vård och omsorg.

Vidare så informerade han om andra åtagande som kommunen är skyldiga att tillhandahålla de äldre äldre boende och invånare för deras olika behov ska tillgodoses. Han fortsatte med att berätta om färdtjänstens kontor blivit stationerad i Hässleholm och Helsingborg. Kanske ökar man dialektförståelsen nu när den finns på närmare håll. Håll tummarna då.

Han pratade också om de olika cirklar som är igång allt från boule, läsecirkel, gympapass. Finns möjlighet till hjälp med det tekniska när det gäller it, mobil, läsplatta och it grupp. Ny kurs just i det digitala världen startar igen nästa år. Men nu serveras det eftermiddagsfika med fralla och småkaka. Och lotteriförsäljning startar, så kom och köp.

En vädervältalig herre vid namn Mats Andersson är till yrket meterolog, har kommit för att berätta om väder och vind men först berättar han om hur han kom i på vädrets bana. Härlig återgivande historia och med skämtsam ton även om sina eskapader tillsammans med de andra vädergubbarna/kvinnorna. I Sverige har man ju mätt, räknat och sparat på all den information som de olika väderstationerna skickat in genom tiderna. Förr som han sa så pratar vi här i landet mycket om vädret.

Mats fortsatte med att berätta hur arbetet ändrats med åren och tekniken har kommit förr att stanna, bra hjälpreda. Mycket pilar och färger på dataskärmen skall ju tydas och läsa av och flerdygnsprognosen skall ju stämmas av flera gånger per dygn. Nog så intressant både förr oss åhörare men också ett intressant yrke och han svarade på våra frågor om just klimat, väder, vindar men också om framtiden, glaciären och möjligheter till att ta till vara på mera vind/sol energi. Fick varma applåder för sitt föredrag som var riktigt intressant och givande.


foto Lars KLinthäll

Avslutning med sång och så ses vi nästa månad fast med en annan aktör då, välkomna.

Top