Första bygudstjänsten blev succé i Farstorp

Farstorp. Bygudstjänsten i Farstorp blev vad som församlingen hade åstundat. Giltiga skäl fanns för flera uteblivna transportmedel men prärievagn och tandemcykel fanns på plats. Dessutom var det premiär för Farstorp nya byakör och byaorkester. Sammanhållande och organisatör var oförtröttlige komminister Staffan Örneskans. För första gången tjänstgjorde församlingens tre präster i kyrkan. Samlingen fortsatte i församlingshemmet med ytterligare sång och musik.


Tjänstgörande präster: Staffan Örneskans, Ullrika Jäderland och Mats Svensson.

Den nya byaorkesten bestod av åldermännen Gunnar Larsson ”Banjo Lasse”, Ragnar Karlsson och Staffan Örneskans. Dessa tillsammans med männen i ”medelåldern” Mats Svensson och Anders Lennartsson. Dessa spelmän hanterade mandolinbanjo, dragspel, klarinett, bas och gitarr med Curt Nilsson vid pianot. Staffan Andersson svarade för inledningen där han i korta drag drog fram kyrkans historia med vissa bänkar förr var så kallade byabänkar, Då hade varje av församlingens 24 byar var sin egen numrerad bänk.


För dagen sammansatta byakören!

I kyrkan var det byaorkestern som först spelade: De komma från öst. Efter unison psalm framhöll konferencier Anders Lennartsson att nästa visa var: Vänta inte att sjunga tills du blir gammal. Staffan Örneskans höll predikan där han framhöll naturens upplevelse som var lika då han prästvigdes för 60 år sen. I talet poängterade han bland annat att ett vänligt ord kan förändra tillvaron. Församlingen deltog med allsång under psalmen Som en härlig gudomskälla. Några församlingsbor, på skilda platser i kyrkan medverkade med för bygden speciella och aktuella böner.


Denna byaorkester framträdde för första gången.

Efter ytterligare musik och sång från byaorkestern var det Staffan Örneskans som poängterade och uttalade tack till alla medverkande.


Detta tandempar på väg från byagudstjänsten.

Utan dessa frivilliga krafter hade det inte blivit någon bygudstjänst, sa Staffan Örneskans.


Gemytet var på toppen även vid detta kaffebord.

Mats Svensson framhöll att hade inte den ”långhåriga” prästen varit initiativtagare hade det inte blivit någon bygudstjänst. Det var även besökarnas enhälliga instämmande i. Som postludium spelades Oändlig nåd. Inbjudan skedde sen till samkväm i församlingshemmet.

Församlingen bjöd på fika vid denna första byagudstjänst och sittplatserna fylldes ganska snabbt. Allsångsblad delades ut och med Anders Lennartsson som konferencier började sången med ”Vi klarar oss nog ändå”. Gunnar Larsson framträdde som solist med sin mandolinbanjo. I hela lokalen ljöd saxofonsolo som framtonades av Ragnar Karlsson. Mats Svensson visade sin kunnighet med engelskt språk i en sång och under denna nynnade Anders Lennartsson visan (på engelska!).En oljemålning med motiv från församlingshemmets plats för 100 år sen skänktes till församlingshemmet av Britt Andersson Ahlkvist.


Dessa besökare deltog med lust i allsången.

Slutligen var det församlingshemmets värdinna Elsie Engkvist som tackade för en givande och trevlig dag. Allmänna intrycket var att idesprutan Staffan Örneskans har ryckt upp den kyrkliga aktiviteten i Farstorp. Inom de närmaste veckorna är flera aktiviteter planerade.

Top