Hemvändardag i oktober

VITTSJÖ. Åter en hemvändare dag i hembygdsföreningens regi, som startade upp i Vittsjö kyrka som var i princip fullsatt. Hembygdssångkören sjöng ett antal sånger bland annat ”En värld i toner, Lita på Gud, Flyg lilla fågel” m fl och som postludium sjöng Marie Bengtsson ” Stad i ljus”.

Prästen Stefan Dahlström höll ihop gudstjänsten och predikan, det blev en fin och varm gudstjänst sa en de många kyrkobesökare.

Samling i församlingshemmet efteråt för att äta äggakaga med kaffe och dopp.

Borden var vackert dukade till de nästan hundra personerna som skulle äta, men också lyssna på dagens föreläsare, Bodil Olsson. Hembygdsföreningens ordförande Claes Ruderstam hälsade alla hjärtligen välkomna till detta arrangemang. Han berättade att det var sångkören som har lagat maten. Vidare så säger han att under tiden som vi fikar på toscakakan och kaffet så kan Bodil Olsson börja att berätta.

Många av de som syns här idag är ju Vittsjöbor och som passar på att komma tillbaka just idag för att träffa bekanta som man inte har sett på länge, år kanske. Men visst, det är inte alla man känner igen men de flesta, alltid lika roligt att prata en stund och kolla läget.

Bodil Olsson heter hon som har lockat så många till församlingshemmet denna söndagseftermiddag.

Hon berättar om sin uppväxttid på gården Nygård i Verum, om hennes föräldrar, men också ytterligare en generation bakåt. Var familjen bodde, om deras livsöden och deras historia. Stora familjer med många barn och med stort hjärterum där alla kunde få plats, ett öppen hem för alla. Det var arbete och åter arbete som gällde då och som hon varvade med utbildning på kvällarna. Läste upp och in de betyg i de ämne som hon saknade för att nå sitt mål. Idag så kan hon titulera sig både som professor, överläkare i invertes medicin samt forskning. Hon lyfter fram kostcirkel på diabetes, Blå Zonen, sammanhanget, plats i samhället och fysisk aktivitet. Bodil berättar att det är viktigt med att vara en bra förebild, humorn är viktig, mänsklig värme och ge varandra ett leende.

Samtidigt som hon berättade visade hon ett antal bilder med foton men också minne som har präglat henne. I en gammal byrå som hon ärvde från sina föräldrar så fann hon en sliten anteckningsbok där hennes mamma hade skrivet ner många recept och några goda råd. Dessa recept och goda råd finns med i hennes nyutgivna bok som fick namnet ”Essies recept kryddade med Assars historia”.

Claes tackade för en trevlig skildring och överlämnade till henne en snapphane gjord i Vittsjö. Varma applåder blev det, det var Bodil värd, mycket bra talare och med en fantastisk inlevelse delgav hon oss alla en spännande timme. Claes avslutade med att säga att boken finns här idag att köpa, signeras om man vill, finns även andra böcker till salu.

Som åhörare måste jag bara tillägga och få säga stort tack för ett trevligt framförande med en varm inlevelse, livsöden och historia med en röd tråd genom hela timmen, som knöt ihop de hela.

Flera bilder från hemvändardagen: 

 

 

Top