Sång och musik vid gravsmyckning

VITTSJÖ. Gravplatserna på de tre kyrkogårdarna pyntades enligt traditionen inför Alla helgons dag.

Väderleksförhållandena var utmärkta för pyntande av bortgångna gravplatser. Anhöriga kom från närområdet men även från andra platser utanför kom till anhörigas vilorum och för att bevara minnet av bortgångna.


Margith Thurn åkte till Vittsjö för ansa på anhörigs gravplats.De allra flesta gravplatserna var eller hade tidigare smyckats med granris och olika minnesblomster som tillhör årets tider. Sen början av 1950 talet är Alla helgons dag en helgdag i samband med närmaste söndag. Traditionen är dock mycket äldre. I år var det ovanligt många besökare på kyrkogårdarna för att minnas och komma ihåg.


Släkt- och syskonträff på kyrkogården. Karin och Ingrid, Arne och Lennart med ursprung från Gundrastorp.

I halvtid var det Mats Lunnergård och Sam Larsson som sjöng och spelade i helgedomen. Tämligen många besökare ställde då färden till kyrkan för att lyssna.


Några av besökarna på kyrkogården känner doften samt väntar på kaffe.

Under några timmar fanns kyrkans trogna vid gravkapell och serverade kaffe med tilltugg. Där fanns även sittplatser där kaffegästerna kunde samspråka om skilda ämnen. Det bildades även grupper av besökare som dryftade aktuella spörsmål. Samlingen var liksom även hemvändardag. Sannolikt var de allra flesta bekanta med varandra men där fanns även gäster som åkte längre ifrån. Alla hade dock gemensamt ärende att vidmakthålla minnet av bortgången anförvant.

Top