Robin Gustavsson berättade om dåtidens polisyrke i storstan

Skriv ut

VITTSJÖ. Det var torsdag med ärtsoppa och spännande polisagerande vid årets sista sopplunch i församlingshemmet. Robin Gustavsson, bördig från Verum berättade både vanliga men också drastiska upplevelser som polis i Stockholm. Eftermiddagen avslutades med anknytande andakt av Stefan Dahlström. Han frågade sig om det verkligen skulle behövas poliser om alla människor levde ett kristet liv?

Robin Gustavsson som berättade om sitt händelserika liv.

Robin Gustavsson berättade med inlevelse om spännande ingripande i storstan, han visade upp handfängslen som han använt många gånger. Vid en tjuvjakt kom han snart ifatt en rymling som med ett handfängsel i armen och det andra fängslet i ett broräcke hölls på plats. Sen lyckades Robin löpa och få tag i den andre rymlingen.

-Eller när han civilklädd tillsamman med sin fästmö färdades i civil bil. Han upptäckte ett tillgripet fordon och tog hand om motorns rotor. Biltjuvarna försökte rulla igång fordonet då Robin körde fram sin civilbil. - Kan jag hjälpa till, frågade Robin? Tjuvarna behövde bensin och Robin erbjöd dem skjuts till bensinmack. Då tjuvarna hade placerat sig i baksätet legitimerade sig Robin som polis på väg till polisstation i stället. Fästmön utrustades med en isskrapa som kom att hamna i förbrytarnas ansikte om de försökte några dumheter!En av två inbrottstjuvar ertappades av polishund. Den andre tog sin tillflykt till ett kylrum. Dörren till detta rum kunde endast öppnas från utsidan! Poliserna hjälpte tjuven ut ur sitt kylslagna fängsel.

Några av besökarna som käkat ärtsoppa innan de lyssnade till Robin.

På den tiden fanns ingen radioförbindelse varför varje polisman var utrustad med tioöringar för att kunna ringa till stationen från någon telefonkiosk. Under nattpass var poliser utrustade med pistol men under dagtid var sabel det enda försvarsvapnet innan batong kom in i utrustningen. Vid biljakt kom biltjuvarna in på återvändsgränd och Robin spärrade då tjuvarnas utfart med polisbilen. Det var hal vägbana och tjuvarna lyckades inte få hjulgrepp. - På den tiden var jag ganska stark i armarna, berättade Robin. Han lyckade ”lyfta”och flytta fordonet så att flyktväg blockerades för tjuvarna i bilen.

Ytterligare några som lyssnade med kaffekopp i handen.

Vid något tillfälle drog en brottsling fram en större kniv och hotade Robin. Denna kniv visades upp i Vittsjö. Denne brottsling var en bankrånare.

Flera andra dramatiska händelser delgavs besökarna, -en intressant och spännande livserfarenhet. Under början av 1970 talet kom Robin Gustavsson till Kristianstad som polis. Under denna tid var han en tid motorcykelpolis samt ledare för denna avdelning.

Måltiden är över. Nu är det polisens berättelse som intresserar!

Stefan Dahlström höll kort andakt och betonade att polis behövs. Kanske någon! glömt säkerhetsbältet! Samtidigt tackades värdparet Eva och Sven Andreasson för soppan (ärtsoppan).

Nästa sopplunch blir den andra månaden 2019.