Månadsmöte i november hos PRO Vittsjö

Skriv ut

VITTSJÖ. Mötets öppnades av ordförande Sivard Strand som hälsade alla välkomna till detta fredags möte i november, samtidigt så passade han på att hälsa en ny medlem välkommen till PRO Vittsjö. Även Mats Pettersson som är dagens föreläsare fick en varm applåd.

Som vanligt så blir man alltid trevligt bemött av kassören med sin fru, inträdesbiljett med kaffe o dopp och pengar byter ägare, fast först så skriver man sitt namn i gästboken. Det finns ju lediga platser vid borden, fri placering råder till de drygt 40 pensionärer som har hörsammat denna kallelse.

Dagordningen lästes igenom och godkändes, vidare information handlade om samorganisationen, nytt från PRO Skåne, kort rapport från höstmötet i Hästveda, medlemsavgiftshöjning är att vänta. Uppe på riksförbundet är det en kärvt budget som råder, Gysinge herrgård som varit i föreningens händer i många år har fler utgifter än inkomster, men bättring är på väg. Fonus innehar broschyr om framtida fullmakt. KPR har möte den 29 november alla är välkomna dit, fokus på ensamhet. I hela landet minskar medlemsantalet, lokalhistoriska arkivet har visning 19 november, mer information men nu handlar den om PRO i Vittsjö, kassören berättar om föreningens egna budgetförslag, där han redovisade att inkomsten blir något bättre nästa år. Han avslutade med att säga den bästa inkomsten för föreningen är genom lotteriförsäljning. Vid frågan om budgeten blev godkänd så fick han ett rungande ja.

Vi påminns om anmälan till julfest med lucia men också om almanacka inköp. Det finns ju några aktiviteter som håller igång ett tag till och det är boule, kortspel, sittgympa, bingo och samkväm.

Jan Tidblad informerade om ny IT kurs startar på det nya året men att det finns it café varannan tisdag öppet 13-14.00 om hjälp behövs. Eller varför inte kom in, drick en kopp kaffe och prata en stund. Glöm inte ta med en julklapp till julfesten. Nu kommer fikan o vad det ska smaka bra.

Mats Pettersson  är dagens underhållare och som skall berätta för oss om ”Kända och okända Verumiter förr i tiden” det är hans senaste bok som han kom ut med i våras, 2018. Han använder sig att ett bildspel under tiden som han berättade små historier om personer med anknytning från Verum och byarna runt omkring. En spännande tidsresa som vi åhörare får lyssna till. Likaså berättade han om Skeingegården om de kända systrarna Holk och deras livsöden men också om många andra familjers invävda livsöden med varandra i generationer. Han berättade också att på 1970 talet så fanns det fyra affärer i Verum, idag inga helt otroligt men sant likväl. En fantastisk resa genom många sekler som han berättade för oss lyssnare med en härlig inlevelse. Tack för den spännande historia timmen.
Med ett hjärtligt tack till Mats Pettersson och en varm applåd så var denna eftermiddag hos PRO pensionärerna i Vittsjö slut.

Måste ju vara ett fantastiskt tillbaka blick för de här två äldre var av en som kommer från byn Verum, som kommer ihåg många fler av de personer som Mats berättade om. De äldre som sitter inne med mycket information om alla dessa olika människors öden. Som dessa två passade på att säga till mig, han är så rolig att lyssna på. Bra och fin reklam för våra små och intressanta byar med intressanta personer och som sätter Verum o Vittsjö på kartan. Vi avslutar med nationalsången.
Välkommen till julfesten den 14 december och ta med en julklapp.