Minnesstund för avlidna i Spanska sjukan i Verum

VERUM. Det blev en gripande och tänkvärd minnesstund i församlingshemmet. Salen var fullsatt av ättlingar till boende i Verum som gått bort i den fruktade Spanska sjukan i slutet av år 1918. Arrangör för träffen var Verum bygdelag samt hembygdsföreningen i Vittsjö. Främst var det ättlingar till Oskar och Alma Bengtsson som träffades. Särskilda släktbord var reserverade i församlingshemmet.

En del av den skara som samlades till minnesstund i Verum.

Släktträffen började på pensionat Furuliden med gemensam måltid. Sen på kvällen var det samling i Verum. Innan dess hade besök skett vid Mejarp skola samt kyrkogården i Verum. Dessutom skedde besök vid släktgården i Mejarp som till det yttre har samma exteriör i dag som för 100 år sen.

Lennart Andersson höll gripande minnestal till sina fäder.

Konferencier var Claes Ruderstam som gav längre historik om den fruktade farsoten Spanska sjukan som särskilt hårt drabbade Verum. Med Ulla Nyberg som organist sjöngs unisont Blott en dag. Åtskilliga familjer drabbades i Verum där fyra bortgångna begravdes samma dag, varav tre från samma familj. Spanska sjukan var en hårdhänt influensa. Nutidens asiat var betydligt lindrigare men numera finns det hjälpmedel till de som drabbas. Den smittosamma farsoten år 1918 anses har börjat sina härjningar i Spanien, därav namnet. Verum socken var den hårdast drabbade med 20 dödsfall, Norra Åkarp åtta samt Vittsjö ett dödsfall.

Ett par av besökarna som deltog i minnesstunden.

Mjölnare Oskar och Alma Bengtsson, Mölleröd drabbades också hårt. Deras barnbarn Lennart Andersson, Sösdala höll gripande minnesord över sina morföräldrar. Flera barnbarn samt barnbarnsbarn var samlade till minnesstunden i Verum.

Christer Lindqvist höll minnestal samt läste ur sin moder Ebbas bok.

Christer Lindqvist, Agunnaryd höll minnestal till sin morförälders minne samt läste ett kapitel i Ebba Lindqvist bok ...Skogsblommor. I ett kapitel berättade hon om farsoten i Verum 1918. Ebba Lindqvist hade även fått sin undervisning i Mejarp skola. Han poängterade att ättlingarna hade ett rikt arv från sina fäder. Bland annat hade han fått i sin ägo ett större antal fotografiska glasplåtar och bilder från dessa visades. Han berättade vidare att han moder Ebbas minnesskrift om ”skogsblommor” hade kommit ut i ny upplaga. Vidare läste han ett kapitel ur boken. Intressant var att en ”medicin” från en indian i Amerika botade flera insjuknade i Verum. Medicinen bannlystes av läkare!
En inramad tavla visades med släktgård och ättlingar komna från släktgården. Samtidigt som en dåtida inspelning med Magda Anderssons röst återgavs, visades en bildserie i anslutning till berättelsen.

Sånggruppen sjöng till minnet och hedrade sina fäder.

Ett antal kusiner samlades vid piano och denna grupp sjöng bland annat ”Stad i ljus”. Organist var Fredrik Häggström. Unga Ingrid Säll var solist då hon sjöng om att alla är unika.

Ingrid Säll var solist och sjöng vid högtiden.

Inför avslutningen av minnesstunden hölls en stunds tystnad till minne av de bortgångna. Tystnaden har även total då talare berättade minnesord.

Tack framfördes till arrangörerna och talaren hoppades på återseende vid nästa träff. Som avslutning sjöng Härlig är jorden. En gripande och samtidigt högtidlig stund var därmed slut.

 

Top