Bild Julgranens..

Skriv ut

VITTSJÖ. Rubriken lånad från Tage Zickermans berättelse. 
Advents ankomst har firats vid Bäckabro ända sen Julafton 1922. I år finns åter ett grönt träd med glimmande ljus som talar om att adventstiden är inne. De julstjärnor som tidigare funnits på vissa utvalda lyktstolpar har slocknat. Sen ett par år tillbaka finns dock prydlig belysning i trädet vid bibliotek Hemgården med färggranna prydnader. 

Den gamla granen som tändes 1922 och årets julgran nerstucken i sitt fundament.

Det var på Julaftons kväll 1922 som den stora granen pryddes med elektrisk belysning. Det var dåvarande elektricitetsverk som bekostade både lampor och ström till belysningen. Vid invigningen var det så kallt att hornblåsarnas speltangenter frös fast. Endast några få toner ljöd vid den tända granen. Sen slog frosten till! Då var det två stora granar som växter intill varandra.Året var 1972 då den största granen fälldes då den även utgjorde en trafikfara i kurvan. Samman år tändes lillgranen med elektriskt ljus. Den fick tjäna som ljusspridare till 1989 då den föll för motorsågens klinga. Då hade styresmännen varit så förutseende att att ny rotfast gran planterades intill ”sjöjungfrun”. Denna gran var levererad av en ”skogsman” som hade goda kontakter och granen var långt ifrån fin. Som julgran var den verkligen ful. År 2015 bröts toppen av och granen var topless varför lysande toppstjärnan fick flyttas ner ett per meter inför julhelgen.
För att säkerställa ersättare till Bäckabrogranen blev ett fundament gjutet 2016 intill Sjöjungfrun. Dit kommer varje är en rotlös gran som pryds julstjärna samt ljusslingor.

Kronologi:
1922 tändes den första julgranen vid Bäckabro.
1972 fälldes den största av tvillinggranarna.
1972 fick lillgranen överta belysningen.
1975 omkring planterades rotfasta granar.
1989 fälldes lillgranen.
2004 planer fanns att fälla den 1975 planterade granen. Efter stora protester fick granen stå kvar.
2015 blev julgranen från 1975 ”topless” och fälldes ner 2016.
2016 fundament blev gjutet för ”rotlös” gran.
2018 finns åter ny gran i fundamentet.

Ännu är det inte för sent att plantera en rotfast gran som kan göra tjänst år efter år. Erbjudande har funnits att plantera en en äkta oförädlad svenska gran på platsen. Detta erbjudande har inte hörsammats. På sikt hade det varit mindre kostsamt att ha en fast gran på platsen. Det kostar att köpa ny gran varje år. Det kostar att ta bort granen varje år!