Lyckad julskyltning i Bjärnum

BJÄRNUM. Det var mycket folk och många aktiviteter vid julskyltningen i Bjärnum under söndagen. Andra advent är sedan många år tradition för julskyltning i Bjärnum.

Precis som vanligt bjöds Bjärnums-borna på en trevlig eftermiddag vid torget ”mitt i byn”. Här fanns gott om knallar med varierande utbud. Flera föreningar passade på att dryga ut sin kassa genom att sälja lotter. Några skolklasser hade bakat kakor som gick åt snabbt. Många passade på att besöka Bjärnums Konditori mellan regnskurarna.

Carina Malm, Marina Backe och tomten (Barbro Jönsson)

För Marina Backe och Carina Malm är det nu sjunde året man står som arrangör för julskyltningen. Alltid lika roligt, säger Marina. Företagen här i byn ställer upp helt fantastiskt. De ställer bland annat upp med vinster till tipsrundan. Genom att sponsorerna ställer upp så fint har vi även i år en runda för vuxna och en för barn. Båda rundorna är helt gratis att gå. Marina tittar på klockan och får lite bråttom, om tio minuter är det dags för dans kring granen. Dit kommer även tomten, han brukar ha med sig julklappar till barnen, det har han säkert även i år, säger Marina Backe.

Mitt framför ICA står Carina Andersson med Trygg i Bjärnums nya fina bil. Vi hade lite kris med chaufförer i fjol, men nu ser det bättre ut, säger Carina. Bara på två timmar har jag fått fem nya som kan tänka sig ställa upp. Jag har som mål att försöka få tag på femton som kan tänka sig att starta som chaufförer efter nyår, säger Carina Andersson.

Utanför ICA stod även en gul nalle med tomteluva. Runt honom fanns gott om barn i olika åldrar. Då jag kom lite närmare såg jag att han delade ut godis till alla snälla barnen.

Inne på Snapphanebygdens Sparbank satt en tomte som passade på att ta emot barnens önskelistor. Han hade naturligtvis fullt upp med att ta emot alla listorna.

Utanför banklokalen var Bjärnums brandkår. De visade upp två av sina bilar och passade även på att göra reklam för att bli brandman på orten.

Som så många år tidigare var även Lions på plats. Även i år är det ”åla-lotter” man säljer. Förutom ål fanns bland vinsterna även rökt lax. Vi är nöjda med försäljningen, har bara några ålar kvar och inte så många lotter, sade Per-Magnus Krahner från Lions.

Populärt var även att åka häst o vagn. Stundtals fanns kö för att få komma med i vagnen. Säkert en upplevelse inte minst för alla barn som åkte med i vagnen.

Julskyltningen är en trevlig tradition som idag blivit lite av ”hemvändardag eller träffpunkt” för en hel del. Trevligt är också att det verkar som Marina Backe och Carina Malm tänker driva traditionen vidare även kommande år.

 

Top