Helikopter kalkade Lehultssjön

LEHULT. Det blåste orkanliknande vindar i Lehult. I synnerhet om vistelsen skedde under en lyftande helikopter.

Helikoptern på väg mot sjön över teleledning och trädtoppar.

Det var kalkning för första gången av Lehultssjön och ”tankning” skedde från lastbil som hade sin uppehållsplats vid tidigare Lars Svensson tillfartsväg. Behållarna tankades från lastbilen och helikopter lyfte med behållare efter behållare för färd till 400 meter avlägsna Lehultssjön.

Varje år kalkas sjöarna i Vittsjö, dels med helikopter eller med de tre doserare som är stationärt placerare vid vattendrag. Varje år sprids 13 ton kalk för att hålla pH värdet på rätt nivå. Dessa doserna sprider ut kalk som hamnar i sjöarna i vattensystemet. Fördelningen av kalk sker enligt schema varför ingen daglig tillsyn behövs.

-Hässleholm kommun får bidrag från länsstyrelsen för kalkning, berättar Carina Vesterlund. För kommunens del bli kostnaden 19 000 kronor per år och det är en ringa men välbehövlig åtgärd för både vatten och natur.

Lastbilarna stod i kö för att länsa sin last i behållarna. Påfyllningen gick raskt för det tog inte många minuter innan nästa behållare var fylld. Och helikoptern fanns ovanför redo för ny tömning i sjön.

 

Top