Luciahögtid i Folkets Hus, Emmaljunga

Skriv ut

Ja så var det dags igen för ett luciaframträdande i Emmaljunga Folkets Hus, den årliga återkommande luciafesten och i år är det 89 år sen starten av denna fina tradition. I en lokal där drygt 150 personer får plats så det gäller att hitta nånstans att sitta, de är knökafullt. Ett trevligt arrangemang som många ortsbor troget väntar på när det är som mörkast.

Frivilliga händer som hjälper till att hålla traditionen vid liv år efter år, dessa flinka tjejer är ju engagerade inom Emmaljunga GOIF och årets lucia heter Miranda Olsson. Förutom alla tärnor i hennes följe så finns det både pepparkaksgubbar, stjärngossar men också små tomtenissar. Men nu så dämpas ljusen och nu så hör man en välkänd luciasång ” Natten går tunga fjät” och ljusen fladdrar så fint både i luciakronan men också i händerna hos de stora tärnorna, de mindre får hålla till godo med elljus.

Uppe på scenen så fortsätter luciaföljet att sjunga ” Goder Afton”, Staffan var en stalledräng”, ”vi komma från pepparkakeland” och många fler sånger som hör till julen. Årets lucia fick ett vackert halsband som är skänkt av Rosens guld Markaryd.

Lotter fanns som vanligt att köpa med vinst, stora och små paket som kan passa alla. Även de som går i väntans tider finns det en ”hjulvagnsklapp” att vinna, den är skänkt av Emmaljunga barnvagnsfabrik. Härligt när de lokala företagen ställer upp för att bevara en sån fin tradition som luciafirandet i Folkets Hus Emmaljunga är.

De här tre små tomtenissarna som ska lysa upp vår mörka årstid har varit duktiga och tänt sina lyktor, rejält påklädda för att inte frysa och med en luva som håller värmen. I väntan på att den riktige tomten skall anlända så vilar de små nissarna på rad.

Tomten själv måste fylla sin tomtesäck med julgodis från godisflygets depå i Skånes Fagerhult han har ju vägarna förbi där och då blir slädstoppet lätt.

Men nu som kommer tomten, han är lite sen för det är många godispåsar som han har hämtat till alla snälla barn som finns överallt nu när julen närmar sig med stormsteg. Och han har tur för hans snälla tomtemor kunde följa med och hjälpa tomten själv med alla godis påsarna som skall delas ut. För visst hör julen till för barn små som stora, med all deras förväntan som dom bär på, visst har dom vart snälla.

Jag säger stor tack för en trevlig skönsjungande eftermiddags stund, jag själv och säkert några andra till som är här idag, vi minns det som igår när vi gick med i luciatåget i Folkets Hus i Emmaljunga, på återseende.