Hässleholm blir stad

HÄSSLEHOLM. Den 1 januari 2019 är det 105 år sedan Hässleholm blev stad. 
Citatet nedan är från Norra Skåne nr 303 B 31 dec 1963 ”Så var det” samt ”Bli stad är inte billigt”!

”Vad kostar det Hässleholm att ta steget in i städernas rad den 1 januari 1914?   - Ja, billigt blir det inte. Ty att bli stad är inte bara en fråga om värdighet utan också om pengar. 

För Hässleholms del är det vägpengarna som spökar. Ett hårt bud får man som svar på sin anhållan, ett så hårt bud att man i mars 1913 på allvar funderar på att fortsätta vara Köping.

Beskedet går ut på att man tjugo år framåt varje år ska betala 12.736:21 kronor till Västra Göinge väghållningsdistrikt. Det betyder en skattehöjning på 1:25 – 1:30 kr per skattekrona. Så mycket orkar man helt enkelt inte med. Köpingskassan är hårt ansträngd ändå!

Det är då Norra Skåneredaktören P. A. Persson vill att man ska uppvakta regeringen med en skrivelse och be hemställa att antingen slippa betala något alls eller också betala mycket mindre på kortare tid.

Det röstas om saken, voteringen utfaller till redaktör Perssons förmån med 20 mot 4.

När stadsbeskedet sedan äntligen kommer i form av ett kungligt nådigt brev kan kommunalmannarna andas ut. Karl Staafiska ministären har varit hygglig: civilminister Axel Schotte rapporterar att Hässleholm i femton år skall ersätta vägdistriktet med 12.000 kr första året - summan skall sedan minskas med en femtondel varje år.”

Slut citat.

Top