Den 200:de skriften om Vittsjö utkommen

VITTSJÖ. Bokfloran har utökats till 200 i kulturorten Vittsjö. Senaste tillskottet är Anders Thall med ”Vi hänger med”. En kortfattad kavalkad från Kalle Olssons och Göran Gunnarssons träning med flickorna i slutet av 1960 talet och fram till Thomas Mårtenssons träning och ledning av Vittsjö GIK:s Allsvenska lag i allra högsta serien för damer. Tanken på en bok om Allsvenska damerna i Vittsjö tändes för drygt ett år sen.

Anders Thall med sin nyligen utkomna bok om Allsvenskan i Vittsjö.

Författaren till ”Vi hänger med”, Anders Thall har ett förflutet som journalist på småtidningar från Luleå till Malmö. Han var allmänreporter men det idrottsliga intressen i bakhuvudet. Det gällde att finna en bostad för framtida boende och det var enbart ett val: Vittsjö. Främst var det hustrun Miroslawa som fastnade för den trevliga och välartade byn Vittsjö, en blomstrande by mitt i skogen! Hit kom paret 2010 och planerar fortsatt boende på platsen. 

Gnistan flammade upp då Anders lyssnade till ett föredrag av Thomas Mårtensson. Analysen av föredraget var att Damallsvenskan hade två val. Antingen stanna kvar i serien eller flytta ner ett pinnhål. Det vore döden för laget om nerflyttning sker, berättade Thomas. Allsvenska laget var klassat som det 8 bästa i Europa. Det behövdes myckenhet av träning och försakelse då de allra flesta hade ett ordinarie arbete att utföra.

Idrottsintresserade Sven Lindström har just inhandlat historik om Allsvenska damerna.

Gnistan som flammade upp blev den färska boken Vi hänger med! För att få rätt underlag till kommande bok besökte Anders alla hemmamatcher utom en enda. Dessutom hängde han med laget till flera bortamatcher. Jämställdhet är tämligen främmande då det gäller herr- eller damfotboll. Spelare i fotboll för herrar har betydande större ekonomiskt utbud än vad damlagen har. Allsvenska i Vittsjö har också missgynnats men har klarat sig ganska hyggligt. Den egna Idrottsparken med bollplan och läktarplatser kostar också att hållas i drift. Detta har lyckats genom flera sponsorer och tusental timmar av frivilligt arbete. Antingen det finns idrottsligt intresse eller intresse för bygden är ett gemensamt. Det gäller Allsvenska damernas bestående i Allsvenskan.

Anders Thall förklarar ett avsnitt i boken Vi hänger med, för Eva Svanberg.

Anders Thall har i sin bok summerat fotbollslagets ideella arbete med träning i snöyra eller i fagert sommarväder. En sida i den 222 sidors intressanta boken ägnas åt ”sorkavallen” som blev Nillavallen i Verum. Ett par sidor ägnas åt tränarna som fick sitta karantän!
I slutordet konstaterar Anders Thall att Allsvenska damerna i Vittsjö kan jämföras med bibelns Davids kamp mot den store Goliat. Summan av ”Vi hänger med” är en förträfflig sammanfattning av texten om damernas kamp. De professionella bilderna i skilda miljöer kan inte beskrivas. De måste ses! Den innehållsrika boken säljs då och då i Vittsjöhallen. Den kan också beställas hos författarens eget förlag telefon: 070 269 21 05.

not: Boken om Allsvenskan är den 200;e utgåvan om Vittsjö eller där författaren har anknytning till orten. Efter hand kan tidigare utgåvor komma fram?

 

Top