Stor mängd ”bluffmail” drabbar oss just nu

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. För stunden drabbas många av bluffmail eller helt falska telefonuppringningar. Det gäller att vara på sin vakt hela tiden. Svara aldrig JA i telefonen. Risken finns att ditt svar klipps samman med annat o helt plötsligt har du ”TACKAT JA” till något du inte har en aning om.

Enkla regler, banken kontaktar ALDRIG via mail, du får deras kontakt via post och därefter personkontakt. Uppge ALDRIG kontonummer eller inloggningsuppgifter över mail eller telefon. Var ALLTID skeptisk till de mail du får, stämmer detta verkligen!? Uppdatera alltid din dator eller läsplatta!

Min kusin kontaktade mig via mail och hade i London råkat ut för problem, -kontentan var ett enkelt o snabbt lån. (i mailet fanns tydligt Rolfs mailadress) Jag kände absolut inte igen Rolf i detta, -vid problem hade han ringt mig. Därför ringde jag min kusin o fann honom hemma i Sverige. Rolf berättade att hans Facebook-konto troligen blivit kapat och därmed även samtliga kontakter. Denna gång drabbade det en före detta kriminalkommissarie vilket för ”boven” inte blev helt lyckat för senare utgång.

Nu drar samma ”elände” igång igen, de lär sig aldrig, eller tror de att att vi är dumma, tyvärr är flera av oss för godtrogna. Sanningen är att de tjänar pengar på vår okunskap och detta är deras drivkraft.

Får du ett liknade mail kasta det direkt! Eller ännu bättre dra det till din ”skräpkorg” om denna finns i din webbläsare så kanske slipper du liknande mail framöver.

Nedan mail fick jag från en f.d Vittsjöbo idag (onsdag)!

God morgon, Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Horlivka, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotell räkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 21,400 kr. Berätta om du kan hjälpa mig genom Ria pengar överföring eftersom det är det bästa alternativet jag har. Jag ser fram emot ditt svar. Snäll håll mig informerad, tack. Med vänlig hälsning, N.N

Personen ovan har troligen fått sitt Facebookkonto kapat o texten ovan har därför säkert nått samtliga av N,N kontakter.

För att undvika detta gäller naturligtvis att skydda sin dator genom att ha aktuellt virusskydd samt att ha sitt Facebook-konto uppdaterat vidare ha en säker o uppdaterad ”brandvägg”.
I annat fall är porten mer eller mindre öppen för att drabba väldigt många med ”tråkiga” mail typ ovan.