Temat var ”hållbar ungdomsidrott”

Skriv ut

BJÄRNUM. Snapphanebygdens Sparbank stod bakom föreläsning /utbildning av föreningar på temat ”Hållbar ungdomsidrott”. SM vinnarna Albin Tingsvall och Jens Eriksson fanns på plats som gästföreläsare.

En nästan fylld aula i Bjärnums skola
av många representater från flera föreningar runt om i bygden fanns på plats för att höra kvällens tema, som var ”hållbar ungdomsidrott”.

Kvällen inleddes av Jörgen Borgström, VD för Snapphanebygdens Sparbank. Jörgen inledde med att säga att banken vill hjälpa alla, -både individer och föreningar.

Vi är som bank kanske unika bland annat genom att erbjuda alla föreningar 1000 Swish gratis / år. Detta bottnar bland annat i att vi menar att fungerar ungdoms- verksamheten i en förening så fungerar samtidigt också väldigt mycket annat. Alla föreningar är lika viktiga, menade Jörgen. De fostrar oberoende av verksamhet ungdomar att både ta motgångar och segrar på ett ödmjukt sätt. Jörgen framhöll att som kund i Snapphanebygdens Sparbank är du med att skapa förutsättningar för banken att stödja de lokala föreningarna.

Kvällen fortsatte med föredrag av Albin Tingsvall och Jens Eriksson, båda meriterade handbollspelare. Både Jens och Albin har idag lämnat elitidrotten för att satsa på civila karriärer.
-Så klokt och jordnära båda resonerade under föredraget, -men en del av det de framförde var kända sanningar för många.

Jens Eriksson  Albin Tingsvall

 

Under föredraget växte alltmer fram vikten av att skynda långsamt och ha roligt under träningarna. De visade statistik på att bland annat skolresultat gynnas av fysisk aktivitet oaktat sportgren.
Elittänkandet får för stor plats och framförallt för tidigt, menade både Albin o Jens. Hur många lyckas bli elitidrottare, frågade Jens o Albin publiken.
Statistiskt visade det sig att endast 0,4 % når elitnivån. Med andra ord handlar det om mindre än 1 person av 100 som når denna nivå!
Kontentan är att ta bort fokus på resultat och ha roligt, menar Jens o Albin. Här tryckte Albin på vikten av att alltid ha roligt, detta stimulerar till fortsatt aktivitet. Att prova olika idrottsgrenar är positivt även sett mot kanske en elitframgång senare i livet.

Albin berättade att han så småningom kom till landslaget i handboll bland annat genom att han tränade i Bjärnum. Här fanns tidigt detta tänk, ha roligt! Summan av resonemanget är att det är viktigt att sent sätta mål mot elitnivå. Tomas Brolin, Henke Larsson och Zlatan Ibrahimović är typexempel på framgångsrika idrottsmän som startat sin karriär sent, menade Jens o Albin. Samtliga provade ett antal andra grenar före sin framgång. Zlatan tränade kampsporter, vilket senare gjort att han senare vunnit framgång till makalösa mål.

Jens o Albin pekade statistiskt på vikten av att hela tiden lära sig något nytt och att här kan en individanpassad träning ibland vara lösningen. Tillsammans med tränare sätta mål och utvärdera resultat kan stimulera.

Albin Tingsvall och Jens Eriksson summerade genom att uttrycka att föreningar genom idrott kan stärka folkhälsan och därmed skapa mindre sjuk- och vårdkostnader.

Jens och Albin tackades av Jörgen Borgström