Välbesökt vid Naturskydds- föreningens träff i Sibbhult

SIBBHULT. Naturskyddsföreningen hade under lördagen bjudit in sju intressanta gästföreläsare till Sibbhults Folket hus. Dessa levde mer än väl upp till publikens förväntningar. Dessutom kom de att ge den fotointresserade flera nya fototips.

Mikael Gustavsson, ordförande i Naturskyddsförening Göinge (SNF Göinge) inledde med att berätta att samtliga intäkter från dagens Naturfestival går till Naturskyddsföreningens projekt ”Rädda skogen”, pengarna går till inköp av skyddsvärda skogar. Alla funktionärer ställer upp ideellt och jag hoppas dagen kommer att ge minst 20 000:-, tillägger Mikael.

Sven Koch, från Osby inledde dagens föreläsningar med att visa ett bildspel ”Färöarna – natur och kultur”. Sven visare ett bildspel som tog oss med till de magiska öarna i havet.

Därefter fortsatte Anders Ekstrand från Glimåkra på temat ”Arizona – USA:s Öland”. Vi fick bland annat följa Anders på en fågelresa i en delstat i USA. Anders visade enastående bilder på en mängd fåglar som bara finns i Nordamerika.

Nästa punkt i programmet var ”Murmeldjur på alpens topp, Örnnästet, gåsgam, Bernadottes trädgård, sagoslott och ånglok mot Brocken”. Det var Mikael Gustafsson från Hästveda som intressant beskrev en resa genom Tyskland. Resan gick via Harzbergen, Bodensjön, sagoslottet Neuschwanstein och Örnnästet mot Grossglockner i Österrike.

Ann-Ulrika Östgård från Älmhult fortsatte genom att beskriva sin resa till Lofoten. Ett mäktigt bildspel från Norges nordkust.

Magnus Mårtensson från Hässleholm beskrev under 45 minuter sin resa till Zimbabwe. I bild fick vi ta del av hur nära de fyra fotograferna med sina guider kom de vilda djuren. Magnus visade närbilder på både elefanter och lejon.

Efter en lunchpaus fortsatte det intensiva programmet med ”Gränsmarker”. Det var Magnus Augustsson som i bild och tal tog oss med genom de trolska Snapphaneskogarna i gränslandet Skåne - Småland och Blekinge.

Dagens sista föreläsning hade rubriken ”Runt min husknut”. Föreläsare var Helén Hjalmarsson från Höör. Helen visar att det finns stora naturupplevelser i det lilla att upptäcka. Ofta finns dessa alldeles inpå husknuten, berättade Helén.

Dagen avslutades med att Mikael Gustavsson, ordförande i Naturskyddsföreningen berättade att man nu har kompletterat hemsidan med en ny sida ”-din guide till naturen i Göinge”.

Syftet med den nya sidan är att denna skall vara till hjälp att enkelt finna de vackraste och intressantaste platserna i bygden.
Från startsidan går du vidare till dessa intressanta platser i bygden, antingen genom att klicka på en karta eller genom att välja via listor.

Klicka på en plats och du får beskrivning av platsen och dess naturvärden i ord och bild. Du kan även få en vägbeskrivning till platsen via google, med avstånd, restid mm.
(Använder du en telefon eller läsplatta behöver du ladda hem googles kartapp (gratis) för att få vägbeskrivning.)

Mikael berättade vidare att den nya sidan tillkommit genom ett samarbete mellan Osby, Östra Göinge och Hässleholms kommuner. Sidan är väl värd ett besök och du når den enkelt via genom https://goingenatur.se

 

Top