"Auktionssommar" var i Klädekulla för inspelning av programmet

Skriv ut

Torsdagen den 2 augusti var SVT med sin produktion av "Auktionssommar" i Klädekulla utanför Hallaryd. För andra året i rad var Leif Adolfsson, känd auktionist från Osby, med i detta populära tv-program. Auktionen var en riktig gammeldags gårdsauktion där mer eller mindre hela bohaget från en fastighet auktioneras ut. Klockan 11 startar auktionen och visningen startade en timme tidigare.


Leif Adolfsson laddar upp

När vi kommer fram till gården cirka en halvtimme före auktionen är det jättemånga bilar och besökare som redan finns på plats. Tack och lov åkte vi via Osby mot Björkerås för att sedan följa skyltningen till gården, de som åkte från Killebergshållet hade tydligen kilometlånga köer efter den smala vägen. Det var mycket välordnat med parkering på en äng och eftersom sommaren knappt hade innehållit något regn så var marken hård och gräset torrt.


Fotograf och ljudtekniker tillsammans med programledaren Sofia Rågenklint

Mängder av paraplyer syntes bland besökarna, fast det var inte för att skydda sig mot regn utan för att skydda sig mot solen! Det var en härlig känsla att vandra runt på gårdsplanen och spana in föremålen som skulle auktioneras ut.


Tillfälligtvis fanns det plats bland auktionsgodset under tältduken


Det gäller att bedöma skick och tillverkare

Det var en speciell "puls" att gå runt bland alla som deltog i produktionen, sex stora videokameror fångade in det mesta som hände och en drönare filmade uppifrån.


Lägg märke till kameran på taket till farstukvisten, en av många


En spänd förväntan ligger i luften i väntan på auktionsstarten

Strax börjar det!

Leif är, i mitt tycke, en mycket bra auktionist. Han är snabb och tjatar inte om små höjningar, är det något utrop som går segt så slår han snabbt när han får ett bud och det får budarna att vakna till och fatta att om de inte hänger med utan segar så blir de utan köp.

 Ett av huvudnumren på auktionen var denna Volvo PV från 1954, en ägare! Den såldes slutligen till en köpare från Alvesta för 37 000 kronor.


Bilen har visats på många bilutställngar under de senste 20-30 åren


Det fanns betydlgt mer plats i motorrummet 1954...mer mekanik än elektronik


Undrar hur många som kommer ihåg de här skyltarna!

Auktionssommar är i grunden en tävling och det går till så att två par tävlar mot varandra. Båda paren får 5000 att handla för, de ska göra minst tre köp eller högst sju köp. De pengar som de eventuellt har över när båda paren handlat färdigt får de lämna tillbaka Efter experternas bedömningar om värdet på deras saker så vinner helt enkelt det par som har fått ihop det största värdet på sina inköp. Det finns en 'app' som man kan lägga in på sin smarta telefon eller surfplatta, där kan man välja om man vill hänga med på köpet som något par har gjort. Sen kan man tävla mot varandra eller bara se om man själv lyckats bättre än paren. Det är ett bra sätt att känna sig lite mer aktiv undet tittandet.


På baksidan av huset sitter de som har hand om tekniken, de som sitter under tak alltså.


Programledaren Sofia Rågenklint spelar in lite kommentarer under pausen


Antikhandlararen Dan Holm tillsammans med hustrun Camilla vann 250.000 på programmet "Bytt är bytt" för ett par år sedan, ses här med dotter under intervju av Linda.

Auktionssommar från Klädekulla kommer troligen att sändas under februari. Tre avsnitt har  redan sänts och dem kan du se här: Auktionssommar SVT Play    

Vilka de tävlande paren var och vilka som vann kan du se när programmet sänds, TV1 tisdagskvällar.



På väg hem möttes vi av denna syn endast 500 meter från auktionen, en mötande bilist hade inte hållit åt sidan så denna bil hamnade i diket. Inga person- eller bilskador tack och lov. Hur det stod till med nerverna hos bilföraren är mer oklart, klart är att föraren körde väldigt sakta efter bärgningen...