Hässleholms Modelljärnväg

Skriv ut

HÄSSLEHOLM. Det kan bara beskrivas med ett ord, succé, när Hässleholms modelljärnvägsförening hade visning av sin fina anläggning onsdagen den 20/2 15– 20.

 Modell av Hässleholms godsbangård

Denna sportlovslediga dag var det många föräldrar med barn, mor o farföräldrar med barnbarn (som vi), andra intresserade som kom för att ta en titt på det fina arbete som föreningen här har gjort.Visst var det flera av barnen som även provade på att köra radiostyrda bilar i ett rum intill, men att döma av den stora mängden besökare runt den uppbyggda järnvägen och dess landskap, var detta huvudintresset.

Bild från en del av anläggningen.

Hela anläggningen styrs härifrån med hjälp av flera datorer.

Dagen till ära var det fri entré och arrangörerna hade uppskattat att det kanske skulle komma 50 – 100 st. besökare. Vi kom strax efter kl. 15 och gick vid 16 – tiden då hade 432 personer redan gjort entré.

Det fanns möjlighet att lägga en slant i en sparbössa vid entrén (vilket jag gjorde när vi gick ut), men det är inte många som bär kontanter på sig idag, vilket är synd ex. vid sådana här tillfällen.

Vinslöv en av de färdiga stationerna utmed banan.

I caféet som fanns gick det att betala med kort, vi fikade och satt där de hade utökat med bord i den delen av lokalen där stationerna Bjärnum och Vittsjö tillkommer vid kommande utbyggnad. Detta är nästa projekt, en sådan här anläggning blir aldrig färdig, medlemmarnas stora intresse är att bygga vidare. Hittills har de lagt ner över 100 000 byggtimmar, allt är byggt i skala 1:87 (H0), anläggningen är på ca. 700 m2. De utgår från gamla foton och med datorernas hjälp tar de fram och gör skalenliga modeller av husen på bilderna.

Stationen och mannen som tillverkade några av träden.

Här gjordes modellerna och tillverkades några av husen.

Mannen på bilden jobbade med mycket små modeller.

Det fanns flera medlemmar runt banan som gärna berättade och svarade på frågor, stationer där några visade upp hur ex. träden gjordes, hur de tog fram och gjorde byggnader, djur och övrigt i landskapet. Ett mycket trevligt och bra arrangemang, billig fika, med andra ord ett mycket trevligt utflyktsmål. Jag (vi) kommer att återkomma hit igen.

Är ni nyfikna och intresserade kolla www.hmjf.se för mer info om öppettider.