Att bli sjuk på långresa...

Jag/vi har rest ofantligt många gånger på semesterresor till andra länder. De flesta av dem gäller olika resmål runt medelhavet och angränsande hav. Några gånger har det gällt mer långväga resmål i Asien eller Karibien/USA.

Under alla de 30 år vi rest tillsammans har vi aldrig råkat ut för något mer avancerat än en infekterad hörntand i Kalifornien. Det var illa nog för min kind började svälla upp och tanden värkte. Naturligtvis hände detta på en av USA's största nationaldagar, Memorial Day den sista måndagen i maj.

Mina släktingar ringde sina tandläkare men naturligtvis var det stängt. Jag ringde en klinik och det var en man från Egypten som drev den och han var ändå på kliniken så han tog emot mig genast! Jag fick göra en temporär rotfyllning vilken kostade 400 dollar vilket mina släktingar tyckte var fantastiskt billigt! Jag fick tillbaka hela summan från det kortbolag jag betalat resorna med!

Men, nu var vi i Sri Lanka och efter en underbar första vecka så hade vi bokat hotellrum utanför en national/safaripark som vi tänkte besöka dagen därpå. Taxi hade vi bokat för den 4,5 timme långa resan (450:- kostade resan enkel väg). Efter cirka 3-3,5 timmes resa blir jag plötsligt sjuk men återhämtar mig tämligen snabbt så vi bestämmer oss för att fortsätta. Efter ytterligare 45 minuter blir jag allvarligt sjuk och föraren ringer efter ambulans och så är det dags att åka till det första sjukhuset. Efter lite återställande behandling där och efter samtal med SOS International åker vi till närmaste större privatsjukhus i Galle, cirka 2 timmar bort. Resan går utan problem med taxin och väl vid sjukhuset blir jag omhändertagen på bästa sätt. Under kvällen och hela dagen därpå utför de en mängd undersökningar och tar en massa prover.

Under eftermiddagen bestämmer de att jag ska överföras till deras största sjukhus i Colmbo (huvudstaden) där de har större undersökningsresurser, landets bästa faktiskt.

Innergården på sjukhuset, mitt rum var på nionde våningen, en eftermiddag såg vi flygande hunder passera fönstret endast 10 meter bort.

Jag blir kvar på sjukhuset tills på fredag kväll, har alltså legat inlagd sedan måndag. Efter 'frisläppandet' där jag förklaras för Ok att kunna flyga hem på måndag morgon övernattar vi i Colombo och bokar två nätter på en resort vid havet de sista två dagarna.

Här ser vi vikten av att ha en riktig reseförsäkring, i och för sig så hade vi endast hemförsäkringen med resplus men det räcker gott. Försäkringsbolagen har kontrakt med SOS International vilka sköter alla kontakter med den vårdsökande. De sköter allt som bokningar av hotellrum för anhöriga, betalar alla sjukhusräkningar och bokar även ersättningsflyg eller transport av sängliggande patient. Skulle det värsta inträffa som ett dödsfall så sköter de även den biten.

Ett litet tips, lägg in telefonnumret till SOS International i din telefon. Den dagen du behöver kontakta dem så har du inte tid att hålla på att krångla med att få fram deras telefonnummer! Telefonnumret till SOS International är +45 70 10 50 50. Observera att det är ett danskt nummer och du hamnar i Köpenhamn. De har operatörer som pratar de flesta språk så det är bara att ringa till dem. I sådana här situationer är det skönt att en kontaktväg som 'vet allt och sköter allt'. Själv är jag nu överförd till den svenska sjukvården för uppföljningar eftersom man fortfarande är osäker på vad som felade, men hemma är jag. Nu får det här fixas till så att vi kan åka iväg på nästa resa!

Top