Nostalgi söndagseftermiddag i Emmaljunga Folkets hus

EMMALJUNGA. Nostalgi- timmen är slagen och denna gång så gäller det gamla biograf affischer. Dom visades i Emmaljunga Folkets hus i söndags eftermiddag för alla som är intresserade av gamla saker.

Mannen som samlar på allt gammalt heter Östen Salomonsson, Hannabad norr om Emmaljunga. Fick en pratstund med honom och då berättade han att han har samlat hela livet men på senare år har det eskalerat, så säger han i alla fall.
Han samlar på mycket allt från mopeder, radioapparater, gamla burkar, skyltdocka, tidningar allt med nostalgi och allt som går att samla på. Det är ju ett stort område. 

Han berättar vidare att de här filmbiograf-affischerna som det handlar om idag har han köpt rätt så nyligen de är många drygt 120 st från tidigt -50 tal. Samtliga biograf affischer gäller för Saga bion som fanns här i Emmaljunga Folkets hus för ett antal år sen. Luckan från den tiden då, de där filmerna visades finns kvar än idag. Jag frågade en annan ”äldre herre” om han kom ihåg när sista filmen visades, men tyvärr, hade han glömt. Men vi kom fram till att det var nog i början på sextiotalet som det hela hade utspelade sig, kanske finns det någon som vet, när dom visade den sista filmen här i folkets hus.

Det finns ett antal filmer som är till viss del inspelade i vårt närområde, Hallaryd med omnejd, spännande måste det ha varit i alla fall för de som bodde där då.

Visst känner man igen några av filmerna som visades på biograferna då, men som idag även visas på TV under eftermiddagen för de som vill återuppleva Åsa-Nisse och Klabbarparn och deras upptåg. Finns säkert dom ute i stugorna som minns några av dessa på den tiden stora stjärnor, både svenska och utländska filmstjärnor. Såsom Ingrid Bergman, Gary Grant, Edvard Persson och inte att förglömma olika deckare, Hillman, M Lang och lite andra barnförbjudna filmer m flera.

Vad vore bio utan popcorn, godis och en smarrig fika efteråt, de serverades kaffe med dopp till alla hugade nostalgiska filmintresserade besökare. Fanns säkert når som kunde passa små som stora.

Ett trevligt sätt att visa sitt eget nostalgi- intresse för flera som kanske också sparar/samlar på något, men framför allt det finns nåt gemensamt att språka över med gamla vänner eller nya. Valet är ditt. På genomresa och bara stanna till en stund, kolla på affischerna som hänger/ligger framme för beskådning och dricka en kopp kaffe och minnas tillbaka till den tiden när man var ung. Var har tiden tatt vägen, den rann så fort fram, så passa på o njut med en påtår av nybryggt gott kaffe. Tiden kommer inte tebaka.

 

Top