Info om cykeltrimmet ”Känn din Bygd”

Skriv ut

VERUM. Det fina vädret tidigare i år har gjort att Verums Fritidsgrupp redan är färdiga med iordningställandet av årets cykeltrim ”Känn din Bygd”.

Första bladet i cykeltrimspaketet. (klicka på bilden till höger)

Eftersom det var några extra fina dagar i februari gick det att fotografera de objekt som var tänkta att finnas med på årets ”Ord och Bildletartävling”. Detta var den sista pusselbiten innan allt var klart för kopiering och sedan paketering (vecka 12).

Kontrollskyltarna som är klara för utsättning.

Kontrollskyltarna med sina bokstäver är inplastade och klara, så det enda som återstår är borttagande av lite sly som kan finnas på några kortare sträckor av de mindre stigarna. Detta och utsättning av kontrollerna gör gruppen så nära startdatumet den 1 maj som möjligt.

Eftersom det är lite av jubileum i år, 10 år sedan vi besökte några av kontrollerna, samt önskemål från flera deltagare gör vi i år besök vid några omtalade stenar, bl.a ”Kristusstenen” i Ejratal, ”Ryssoljestenen” i Vesljunga, och ”Trollastenen” i Verum.

Verums kyrka med ”Trollastenen” i vänstra nedre hörnet delvis skymd av björken.

Denna ”Trollasten” som en jätte lär ha kastat från Hemmeströ mot kyrkan när han blev irriterad av kyrkklockorna i Verum, han måste ha haft bra hörsel, eller? Det måste ju vara en ”jätte” som kastat denna sten, hur har den annars hamnat där, så nära kyrkan?

Enligt flera bybor syns ett tydligt handavtryck på stenen där ”jätten” kramat den i ren ilska innan han kastade iväg den, så det måste ju vara sant, eller?

Visst kan det ha funnits ”jättar”, det finns ju ”tomtar och troll” eller hur? -Jag har ju hört talas om några tjejer som har diskuterat hur en annan tjej ser ut, ”Kolla, hon som står där borta, kolla håret, och koftan, hon liknar ju ett troll”.

Detta måste ju innebära att dom har sett hur ett troll ser ut, (kanske i spegeln), så då måste ju troll finnas, visst är det väl så?

Tomtar finns ju, hur förklarar man annars: Kalle berättar för Olle om Nisse (som han besökt några dagar innan), - Nisse, den personen han har tomtar på loftet. Detta måste väl tyda på att Nisse bjöd upp Kalle på vinden (loftet) för att träffa tomtarna, eller?

”Tomtestenen” i Mölleröd som alltid innehåller vatten, bilden tagen förra sommaren när det var så torrt.

Ett annat tecken på att det finns tomtar är ”Tomtestenen” i Mölleröd (Tomtens badkar som vi haft som kontrollplats vid några tidigare cykeltrim). Det finns alltid vatten i denna skålformade sten oavsett hur torrt det är, vem är det som fyller på detta vatten om det inte är tomtarna själva?

Oavsett om ni tror på ”jättar, tomtar, eller troll” så hoppas vi att ni som är intresserade av att cykla vårt cykeltrim ”Känn din Bygd” skall få en trevlig naturupplevelse i sommar.

Cykeltrimmet pågår mellan 1 maj – 29 augusti som är sista dagen för inlämnande av startkortet. Prisutdelningen är söndagen den 1 september. Trevlig vår och sommar samt välkomna önskar Verums Fritidsgrupp.

Notis: Att ha tomtar på loftet sägs ibland om någon som anses lite tokig.