Obon berättade om starka och kraftfulla kvinnor

BJÄRNUM. Kvinnodagen satte sina spår i Bertil Obon Nilssons kåseri i museet. I god tid kom besökarna och bänkade sig i hörsalen då Obon applåderas fram till sin plats. Kåseriet handlade om en del av de kvinnor som han träffat så där på tu man hand. Det var även en äldre kvinna som lärde Obon att tyda ut de första bokstäverna inom det bekanta alfabetet.

Bertil Obon Nilsson kåserade med humor om kvinnor.

Det har funnits många ”starka” kvinnor som har kommit upp i rampljuset. Det fanns även starka kvinnor som arbetade idogt utan att komma i ljuset. En sådan var Anna Persson som hade berättat en del av sitt händelserika liv. Trots hårt arbete var hon även i sin höga ålder helt nöjd med sitt leverne. Sin blivande make träffade hon på en arbetsplats i köket på större anläggning. Hon och hennes arbetskamrater fastnade för den nye arbetsledaren på gården, Förutom han var snygg hade han också en grann gång över gårdsplanen. Det blev Anna som drog vinstlotten!

Kaffe smakade kaffe utan doft av tulpan.

På den tiden var det inte aktuellt hur stor yta skog det fanns. Det var mer intressant hur många tunnland brukningsbar mark det fanns. Skogen var till för naturmänniskor som förlade sin vandring i granskogen med de hängande grenarna som svepte runt kroppen vid närgången rörelse. Anna följde med sin tid och hade stort intresse även för kontaktannonser. Anna fick många bekanta utan anlitande av kontaktannons!
Obons kåseri fortsatte med slående humor och personliga upplevelser med sina äldre kvinnor. Genom dessa bekantskaper blev också intervjuer i avisa.
Ett par av outslitliga kvinnor kom in i kåseriet. Det var bland annat Karin Peto som var initiativtagare till det som i dag är sevärda museet. Karin Peto kunde inte ens drömma om att hennes små samlingar skulle bli vad som i dag är fantastiska museet i Bjärnum. Eva Larsson i Kulleröd var en kraftfull mångsysslare som med cigarren i munnen delgav sina beslut.

Förtroligt samtal före sockerkakan!

Lite närmare i nutid hamnade Nilla Fischer från Verum som är en kraftfull kvinna inom sitt gebit. Hon började sin karriär som enda flicka att spela i pojklagen. Där blev hon inte så populär då grabbarna allt som oftast blev bortspelade. Hon fortsatte klättringen på karriärstegen och blev bortröstad som lagerhållare av Diamantbollen. Obon frågade vid något tillfälle vad boende i Verum ansåg om detta? ”Hela Verum är i uppror”, blev svaret.

Även boende i Vittsjö kom för att lyssna på humoristiskt kåseri.

Obon talade om att Nillavallen är sannolikt den enda fotbollsplan som har ett kvinnonamn. Troligen var det en nyhet för besökarna att Karl XII anställde tjänsteman vid namn Fischer. Det var många generationer före Nilla!
Vid förbesök hos Ebba Nilsson i Tviggasjö inför hennes 100 års dag blev Obon serverad ”världens största winerbröd”. Det föll nog i smaken. Även fram till sin 104 års dag bodde hon ensam på ”sitt” gamla lantbruk där hon drev lantbruket i betydligt mindre skala.

Det humoristiska kåseriet med personliga minnen kunde hållit på längre. Obon avslutade med tack till ”Dagens bästa publik”. Efter ytterligare handklappning och blomster blev det samling kring kaffeborden.

 

Top