Sverigepremiären i orientering

FRISEBODA. På mindre än två dygn hölls årets fyra första orienteringstävlingar vid Friseboda utanför Åhus. Med över femtonhundra startande på lördagens medeldistans, varav sju löpare som representerade OK Torfinn, hamnade tre av Torfinnarna på pallen. I H85 segrade Bengt Edvardsson, i D60 sprang Agneta Erfors hem en andraplats och i D80 tog Karin Lexell hem bronsmedaljen.

Näst sista kontrollen befann sig i en stor grop bara några hundra meter från målet.

Första tävlingshelgen på året är alltid lika spännande. Skogen kan bestå av allt från ett decimeterhögt snötäcke (som vi fick uppleva i fjol) där hela ens orienteringsvärldsbild förändras och att genomföra en hel bana känns mer eller mindre omöjligt. Eller så lyser solen med sin närvaro och hela skogen känns härligt vårig och luften känns frisk. Oavsett så sätts orienteringsfärdigheten ordentligt på prov efter vinterns uppehåll.

Denna tävlingshelg bestod av hela fyra olika orienteringstävlings- varianter: nattorientering, medeldistans, långdistans och stafett. Dessutom arrangerades Åhus TrailRun på lördagseftermiddagen. Skribenten själv tyckte att det räckte att mjukstarta året med en av tävlingarna och valde därför lördagsförmiddagens medeldistans i tallskogarna och sandområdena runt Friseboda. Förutom målet att ta sig runt orienteringsbanan på en bra tid, både för att bekräfta att vinterns träningar har gjort lite nytta samt att en tidigare förkylning på fem veckor inte har påverkat konditionen allt för mycket, så fanns där ett mål till: att vinna över lillasystern som kom ner från Kumla för att få tävla.

En före detta Torfinn-löpare åkte långväga för att få tävla tidigt på vårkanten.

Trots en bom på närmare tre minuter redan till tredje kontrollen där jag plötsligt hade tappat förmågan att räkna antalet stigar som skulle passeras, lyckades jag på något oförståeligt sätt komma om min syster i slutet av banan. På väg till 13:e kontrollen råkade hon springa lite för snabbt för sitt eget bästa och plötsligt befann hon sig nästan vid 14:e kontrollen. Detta misstag gjorde att jag besegrade min lillasyster med hela 2 minuter och 6 sekunder, vilket inte har hänt sedan urminnes tider.

 

Skribenten själv målfotades vid sistakontrollen av arrangören. Här gällde det att vara snabb på upploppet.

Efter målgång gick vi till duschen och insåg snabbt att vi fick hoppa över den och stå ute i kylan och byta om. Där var för mycket folk på en alldeles för liten yta. Hungriga och lite frusna gick vi sedan till den omtalade markan för att även där inse att det var mycket folk: kön var väldigt lång. Detta kompenserades dock när vi väl kom fram och fikautbudet var fantastiskt. Där fanns allt från lyxiga vegetariska burgare till små söta semlor och varma soppor av olika slag.

Ambitiösa löpare några hundra meter efter starten av årets Åhus TrailRun.

På väg tillbaka till bilen möttes vi av starten för Åhus TrailRun, där många ambitiösa löpare gav sig iväg i full fart genom sandstigarna längs havskusten. Själva nöjde vi oss med att heja på dem för att sedan åka hem och njuta av en välförtjänt eftermiddagsvila inomhus.

Nu är 2019-års orienteringssäsongen igång på riktigt och vi ser fram emot ett roligt och utvecklande år!

 

Top