Normaltid kommer nästa år?

Skriv ut

VITTSJÖ. Vem har egentligen någon glädje eller fördel med införande av sommartid? Inte är det särdeles många som har fördel med detta påfund som inte är någon direkt nyhet. Paris införde denna tid på 1780 talet medan övriga Frankrike nöjde sig med normaltid. Denna åtgärd var inte aktuell mer än ett år.

Detta urverk är helt oberoende av sommar- eller normaltid! 

År 1916 infördes Sommartid i Sverige. De enda som var intresserade av denna nymodighet var politiska valda. De som sägs förespråka landets befolknings intresse! Denna tid blev enbart ett år sen gick den i långvarig vintervila. Under Andra världskriget var det lite si och så med Sommartid. Något land hade normaltid men några andra länder hade en eller till och med två timmars Sommartid! Sen avsomnade dessa ryckningar. Den nuvarande Sommartiden infördes i Sverige 1980. Då beslutades att Sommartid skall gälla från sista söndagen i mars månad till sista söndagen i september månad.

Oavsett vad Sverige tyckte om det hela så beslutade EU 1996 att Sommartid skall gälla till sista söndagen i oktober månad! Vidare har det sagts att varje land skall ha rätt att upphäva allt vad metrologiska Sommartid heter. Det blir frågan vad de höga tjänstemännen i regeringen tycker. Blir det deras egna tyckande med partipiskan på ryggen eller blir det vad deras väljare tycker? Förhoppningsvis kommer sunt förnuft att smyga in i de grå cellerna. Då kan Sverige återgå till normaltid. Efter alla avhopp från regerande personerna blir det kanske så att de som sitter kvar inte ens är beslutsmässiga? Det gäller att inte bara hålla fingrarna på rätt plats utan hela handen!