Ny brandbil har placerats i Vittsjö

VITTSJÖ. Under lördagen anlände den nya brandbilen till Vittsjö. Den avancerade och rikliga utrustningen som finns i bilen uppskattas redan av brandmännen.

Efter att ha fått utbildning på bilen och utrustningen fick brandmännen under lördagen ta hem bilen. Den tidigare lite skeptiska inställningen mot att få en mindre bil är idag förändrad till en positiv upplevelse.

Martin Andersen, Kenny Karlsson och Anton Svensson vid den nya brandbilen

Detta är verkligen en till alla delar modern brandbil, berättar Martin Andersen, chef för brandvärnet i Vittsjö. Dessutom är den väldigt smidig, vi kommer fram överallt.

Bilen i sig utgör ett helt annat skydd än den gamla gjorde, här finns naturligtvis krockkuddar på samtliga platser. Vi har fått ett modernt kartstöd som innebär att vid larm så kommer färdvägen automatiskt till bilens GPS.

Bilen är mycket välutrustad och kan användas i många olika typer av räddningsinsatser. För släckning av brand har vi en ”Fire express”. Detta innebär att vatten med tillsats sprutas under högt tryck och ger en mycket stark vattendimma som även kyler elden effektivt, berättar Kenny Karlsson. I bilen finns även andningsskydd med tuber, detta har vi saknat tidigare. Dessa är dock inte för rökdykning men ger naturligtvis brandmannen som släcker ett bra skydd mot giftig brandrök, fortsätter Martin.

Välorganiserat och ordentligt fastgjort finns utrustning för snabba insatser i de flesta situationer. Vi trodde inte det skulle finnas stege, men det finns. En stege som går att skjuta ihop men som fullt utdragen räcker för våra behov, berättar Anton Svensson.

På taket finns en varningsskylt ”Olycka” som enkelt fälls upp vid till exempel trafikolyckor.

Tyvärr saknar bilen hjärtstartare, vi har utbildning på HLR men genom att Region Skåne, som är kund för denna typ av larm inte har begärt att även brandvärnen skall vara utrustade med hjärtstartare så finns den inte i utrustningen, berättar Martin. Lite märkligt kan man tycka.

På brandstationen finna även en motordriven brandspruta som enkelt kan kopplas efter den nya bilen. Även en räddningsbåt står klar på båttrailer att följa med vid behov.

På minussidan är möjligen att bilen bara har plats för fyra brandmän men eftersom vi inte har någon jour brukar vi vara tre eller fyra som är hemma vid larm. En annan sak är att vid en trafikolycka så utgör denna bilen ett lite mindre skydd för brandmännen än den gamla gjorde då vi blockerar olycksplatsen med bilen.

Nu hoppas jag att den nya bilen med den utrustning vi nu har, gör att vi blir larmade även vid olyckor utanför Vittsjö, avslutar Martin Andersen.

Förutom brandvärnet i Vittsjö så har även värnen i Röke och Ballingslöv fått sina tidigare fordon utbytta till samma fordon som Vittsjö nu fått.

 

Top