Stefan W Igelström ställer ut på ateljé Götesdotter i Bjärnum

Skriv ut

Stefan W Igelström firar 40-årsjubileum med att ställa ut på Ateljé Götesdotter under tiden 23 mars – 14 april 2019.

Stefan och ”Våren”

Stefan W Igelström är född i Stora Skedvi i Dalarna, men flyttade som 2-åring med sina föräldrar till Malung. Redan i tidig ålder betydde naturen mycket. Tidigt var han ”Vargunge” med en pappa som var ledare, för att senare bilda en Trappersgrupp tillsammans med några kamrater. Då blev det ”riktigt” vildmarksliv! Ett stadigt förhållande som med tiden blivit ett behov hos denne konstnärssjälen.

Naturen ger mig kraft och mod, ställer inga krav utan finns bara där. Det är viktigt att lära sig se det lilla viktiga i det stora hela, som faktiskt gör livet lättare att leva. Samma synsätt, att tänka på det lilla stora, vill han förmedla i sina bilder. Färgrika och detaljrika skapar han sina tavlor, vilket tyder på ett glatt sinne. Stefan säger själv att han känner sig glad och trygg i sig själv. Kanske har den färgglada trygga dalahästen påverkat denna dalkarl?


”Solen är min moder”

Efter många flytt har han så hamnat i Vittsjö som ”Konstnären mitt i byn”. När jag frågar om han känner sig hemma här, svarar han ”Jag är hemma i mig själv”, men visst trivs han i Vittsjö med sjön, skogen och naturen i närheten.


”Nordsol” och ”Korpsorg”

Efter 40-års målande har bilderna med tiden förändrats något från en svagare till en färgstarkare skala. Grafik, etsningar och träsnitt ger variationer på hans uttryckssätt, dessutom har smycketillverkning i horn och trä mm tillkommit.


”Rackargubben” håller onda andar borta!


”Björnskramla” att hänga på ryggsäcken när man är ute och plockar bär och svamp. För att inte råka på en björn!

Lusten att skapa är lite av att gömma sig från verkligheten, men man förmedlar också något från produkten (taveldukar, kilramar, färger. penslar mm. Dessa producenter får inkomster, betalar skatt och genererar så småningom till sjukvård, barnomsorg mm), och konstnären skapar något som får ett högre värde, ett konstverk i detta fallet! Ett stort konstverk kan ta många år att färdigställa, men det kan ha funnits i tankarna mycket längre.


Tredimensionell bild med träfigurer


 ”Haiku”, en Japansk kortdikt, som Stefan samlar på, kan också uttryckas i små tavlor.


”Dagdrömmar”

Skulle någon nu bli mer nyfiken på Stefan W Igelströms konst så firar han sin 60:e separatutställning på 40 år i Göteborg på Galleri Scandinavium den 18 oktober i år.