Elektroner från rymden överförs till fiberkabel

Skriv ut

VITTSJÖ/BJÄRNUM. Fibernätet kompletteras med förstärkare som tar så kallat ”spill-ljus” från rymden/atmosfären.

Det har redan visat sig att nergrävda fiberkablar inte fyller måttet. Därför kommer en ny teknik att komplettera systemet. Denna teknik bygger på ett system som redan finns i England (så kallat 6G), säger Börje Carlsson på FiberNEAT.

”Spilljus” från atmosfären skall genom monteringen överföras till fiberkablar.

Kyrkorna i Vittsjö, Verum, Bjärnum och Farstorp kommer att få tornet försett med omvandlare. Vattentornet i Bjärnum kommer att utrustas med en större omvandlare med samma uppgift. Under fredagen monterades den första mediaconvertern upp på tornkorset på Vittsjö kyrka. Arbetet på övriga kyrkor beräknas vara klart senast fredagen den 5 april.

Våra tekniker har varit ute med kontrollutrustning och då sett att på flera platser läcker fiberkablarna alldeles för mycket ljus. Därför kommer på ett antal högt belägna platser mottagare/mediaconverter monteras. Valet av just kyrkor är att dessa både i Vittsjö, Verum och Bjärnum ligger högt. För Farstorps del är det inte helt klart ännu. I modulen som sätts upp finns en omvandlare (så kallad mediaconverter) som gör att ljuselektronerna kan skickas ut i fibernätet. På så sätt hoppas leverantörerna att komma upp till den överföringshastighet som utlovats i kontrakt, fortsätter Börje Carlsson.

Det är ett nödvändigt tillskott för att kablarna skall komma upp i full kapacitet hoppas leverantören. En del fastigheter som redan är inkopplade till fiber har genom den så kallade ”Bredbandskollen” noterat att den utlovade kapaciteten ibland inte ens kommer upp till hälften av det utlovade.

Antennen som är tillverkad av kolfiber är i det närmaste osynlig och stör inte så mycket tycker jag, tillägger Börje Carlsson på FiberNEAT. Skulle det visa sig att kapaciteten inte är tillräcklig kan det bli aktuellt att även sätta upp master på fler ställen i anslutning till orterna, avslutar han.