Yoga- samspel kropp och sinne

Skriv ut

VITTSJÖ. Är inne på mitt fjärde år som Yoga elev. Ett intressant område som man utvecklar vidare efterhand.

Yoga som kommer från Indien från början och som det står skrivet om i böckerna är drygt 5000 år gammalt. Ett grundläggande begrepp i Indisk filosofi, psykologi, religion och i äldre indisk beteckning på flertal olika fysiska och kontemplativa tekniker.

Riktigt så gammalt är varken vi alla som utövar yoga en eller flera gånger i veckan. Yogaläraren Egle är en inspirerande och fantastisk person som verkligen kan det hära med yoga. Hennes kropp är ett med sitt sinne en balansakt med stort B.

Vid de olika positionerna är det viktigt att tänka på alla gör efter sin egen förmåga, sitt eget kunnande/behov för vi är alla olika. Och vi tränar efter vår egen styrka och uthållighet. Ett av de måste är att det inte ska göra akut ont bara kännas bra för egen del. Andas och öppna upp är en annan viktig/ liten del som spelar roll på den här yoga timmen. Balans långt ut i fingerspetsarna och väl avvägd positionsarbete, snyggt.

Hjälpmedel finns många olika positioner som man lär att ta till sig, de kan va hunden, happy baby, katt/ko, plankan men också krigare ett/ två där ens balans hittas och tränas på. Balans och styrka är båda en färskvara som behöver underhållas.

Ett av de många delmomenten som är viktigt att kunna; andas på ett rätt sätt är att hjälpa kroppen/knoppen till ett bättre välbefinnande, öka rörelse och cirkulation.
Ett annat instrument som vi tränar på är: lyssna på din kropp vad den kan, känns bra och som du får inspiration ifrån. Samt att yogan för ta tid att lära in, förena kropp och sinne.

Visst har jag ett mål innan den här terminen tar slut, position ”trädet” träna, träna att ha balans på dryga minuten, de e mitt mål. Jag siktar mot stjärnorna och kanske kommer jag till trädtopparna, de ni.