Kullabergs grottor

Skriv ut

VITTSJÖ. Kullabergs grottor var ämnet på Vittsjö bibliotek denna torsdags kväll då ett 25 tal personer hade kommit för att ta del av Kristina Jennbert professor emerita i arkeologi.

Kristina berättade att hon var uppvuxen i närheten av Kullaberg men att hon som barn inte besökt några grottor. Man visste att Kullaberg var farligt med sina klippor och branta stup.

Men som vuxen har det blivit många besök för Kristina i grottorna. Frågor som hur har grottorna använts – ja inte trodde Kristina att det bott människor i dem. 

Och bilden av grottmannen hur har den vuxit fram med pälskläder och påk i handen det trodde Kristina inte hellre på att de funnits. Vem vet.

Kristina undrade mer över om inte det var samma typ av människor som fanns då och som finns i dag.
Vi fick höra om grottor som det forskas i i Frankrike, Turkiet, Södra Tunisien.

Det finns ett 20 tal grottor på Kullabygden bland annat Silvergrottan där fann man kattguld, Visitgrottan heter så därför besökare satte sina visitkort där. Fiskargrottan och Fredrik den VII grotta från Vikingatiden och så La Hebia grottan var några utav dem.

I de sistnämnda grottorna har hittats föremål som spikar, nitar och keramik från 1600-1700 talet. Man har även funnit röd diabas som inte finns på någon annan plats på jorden. Nya grottor bildas kontinuerligt för vidare utforskning.

Kullabygden är i dag klättring och vandringsstråk med en fantastisk natur.
Tomas Gyllander tackade Kristina för den innehållsrika informationen och överlämnade boken ”Kvinnor i Vittsjö” skriven av Gerd Böe.